Hónap Borkóstolója – Ismerjük meg hazánk fõ fajtáját, az Olasz rizlinget!
Budapest, Szentháromság tér 6.
Idõpont: 2007. április 26. (csütörtök) 18 óra
Elõadó: Gál Lajos, az Egri Szõlészeti-Borászati Kutató Intézet Igazgatója, szõlõsgazda
Olasz rizling… annak ellenére, hogy csak 100 éve ismerjük, egyike a Kárpát-medencében legjobban elterjedt fehérbort adó szõlõfajtáknak. Tokaj-hegyalja kivételével mindenütt termesztik. A szõlõtermesztõ országok közül hazánkban található a legnagyobb felületen. Megelõzve a Chardonnay-t, Hárslevelût, Rajnai rizlinget, ma Magyarországon körülbelül 5000 hektáron termesztik. Származása ismeretlen, valószínûleg Franciaországból Németországon át került a Kárpát-medencébe. Bora jellegzetesen és enyhén rezeda illatú, keserû mandulára emlékeztetõ finoman kesernyés ízû, zamatos, elegáns savú minõségi bor. Túlérett szõlõjébõl különleges minõségû borokat készítenek.
A fajtát a múltban méltatlanul szinte kizárólag csak tömegtermelésre használták, melyet a keleti piacokon értékesítettek. Az 1950-es évektõl megkezdõdött a fajta klónszelekciója (Pécsen, Badacsonyban és Keszthelyen), ma már csak klónjai telepíthetõk, melyek mennyiségileg és minõségileg is jobbak az alapfajtánál.
A kóstolóest folyamán egy széles skálán ismerhetjük meg ezt a kiváló Hungarikumot; köszöntõként hosszúlépés formájában a bejáratnál, hisz a fröccs is egy Hungarikum, mióta Jedlik Ányos gyõri bencés tanár feltalálta (sok egyéb mellett – pl. dinamó) a szódát, amely alapjaiban változtatta meg a magyar, majd az európai iváskultúrát.
Az ültetett kóstolón szeretnénk bebizonyítani, hogy mire képes a fajta és bizonyára ez az áprilisi kóstoló is sok újdonságot hoz majd és remélem, hogy e Hungarikum hírnevét sikerül visszaállítanunk az este folyamán. Most is több borvidékrõl, több pincészettõl, több évjáratból, különbözõ technológiai eljárásokkal készült Olasz rizlingekben lesz részünk. A borsor végére egy szép késõi szüret is kerül majd…
Kedvcsinálónak álljon itt Márai Sándortól egy idézet:
„A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét…Rizling lesz, nem nagyon régi, három-, négyéves Olasz rizling, melynek simaságán érzik még a latinos mûveltség és szõlõkultúra pannóniai pallérozottsága. A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lõrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság; az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél…
…A rizling az volt Magyarországon, amit a franciák általános szóval, a mûfaj közelebbi megjelölése nélkül, fehér bornak neveztek. Az a bizonyos pohár bor, melyet kéretlenül odaállítanak az ember elé a vendéglõben, az a bor, amely olyan, mint a kenyér, a nemzet testének eledele, valami általános és megbízható. Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni…”
SZERETETTEL VÁRJUK AZ ÉRDEKLÕDÕ BORBARÁTOKAT!
Rendezvényfelelõs:
Bakonyi Júlia
Részvételi díj: 5.000 Ft/fõ
Jelentkezés: borhaz@gmail.com
További információ: (06 1) 212 1030, 212 1031
Minden érdeklõdõt arra kérünk, hogy idõben jelezze felénk részvételi szándékát.
A regisztráció a visszaigazolással együtt érvényes, kérem, hogy a válasz e-mailt hozza magával!