Gazdafilmek Éjszakája – filmet forgatott a dinnyetermelõ, a libatenyésztõ és a borász

Rendkívüli kezdeményezés indult júliusban Magyarországon „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” címmel. A mûvészeti együttmûködés keretében Antje Schiffers német képzõmûvész és Erdõdi Katalin kurátor három gazdával dolgozott együtt egy-egy hétig: a Békés megyei Nagykamaráson Sallai János dinnyetermelõvel, a hajdúsági Körösszegapátiban Kovács Orsolya libatenyésztõvel, valamint a tolnai megyeszékhelyen, Szekszárdon a szõlõ- és borgazdálkodással foglalkozó Sárosdi Judittal és Róberttel. Antje Schiffers csereüzletet kínált a gazdáknak: míg õ egy olajfestményt készített a gazdaságról vagy a tanyáról, a gazdákat arra kérte, hogy forgassanak kisfilmet, amiben beszélnek a gazdálkodásról és bemutatják munkájukat.

A GAZDAFILMEK ÉJSZAKÁJA keretében a filmeket a gazdák településein mutatják be elõször. A vetítések a különbözõ ágazatokban és régiókban dolgozó gazdák mindennapjaiba nyújtanak betekintést: Sallai Jánossal a dinnyeszezon feszültséggel teli napjait élhetjük át, a felvásárlási ár alakulásától a budapesti nagybanira való utazásig. Kovács Orsolya és fia, Monok Sándor közösen készített filmjükben a libanevelés nagy gondosságot és szakértelmet igénylõ munkájáról számolnak be. Sárosdi Judittal és Róberttel pedig a szõlõszüret utolsó hajráján és családi pincészetük dolgos, a borkészítésen túl borkóstolókkal és vendéglátással teljes mûködésén osztozhatunk.

A Gazdafilmek Éjszakája részeként az alkotók a Magyarországon készült filmek bemutatója mellett, más európai és afrikai országban készített gazdafilmeket is vetítenek Antje Schiffers gyûjteményébõl. Közönség választ, vagyis a látogatók dönthetik el, hogy melyik országra, régióra és gazdára kíváncsiak, például a dél-afrikai borász, a macedón juhász és sajtkészítõ, vagy az egykori romániai téesz dolgozók által készített filmeket szeretnék megnézni. A külföldi filmeket eredeti nyelven, magyar tolmácsolással vetítik.

A Gazdafilmek Éjszakáját november 16-án (csütörtökön) 17 órakor rendezik meg a Nagykamarási Mûvelõdési Házban, míg másnap, november 17-én (pénteken) 17 órától a Körösszegapáti Kultúrházban lehet megnézni a filmeket. Szekszárdon december 2-án (szombaton) 17 órakor kezdõdik a vetítés a Babits Mihály Kulturális Központban. A belépés ingyenes.

A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” kezdeményezés mûvészeti eszközökkel kutatja és mutatja be a magyar vidék és a mezõgazdaságban dolgozók helyzetét. A közösen eltöltött hét eredményeképpen születõ filmek és festmények nemcsak különbözõ élethelyzetekbe engednek betekintést, hanem a gazdák meglátásait, vágyait és félelmeit, a gazdálkodás kihívásait és nehézségeit, ám egyúttal örömeit is érzékenyen tükrözik. A nemzetközileg elismert és közel húsz éve falvakban és faluközösségekkel együtt dolgozó német alkotó, Antje Schiffers bevett mûvészeti stratégiája a barter, aminek értelmében saját alkotásait cseréli mások videóira, szövegeire, és hétköznapi tárgyaira, s így a csereüzleten keresztül a (kortárs) mûvészethez fûzõdõ elképzelésekre és elvárásokra is rákérdez.

A Magyarországon készült gazdafilmeket és festményeket 2018. januárjában a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Mûvészeti Múzeumban, a nemzetközi CAPP Mûvészeti Együttmûködési Program eredményeit összefoglaló zárókiállításon is bemutatják. A CAPP 2015-2018 a közösségi együttmûködésen alapuló mûvészeti munkákat támogatja, képzõmûvészek és közösségek párbeszédét segíti elõ nemzetközi képzések, rezidencia programok és pályázatok révén. A program fókuszában nem elsõsorban a mû mint végsõ produktum áll, hanem a teljes alkotói folyamat, valamint a közösségekkel, közönséggel kialakítható kapcsolat és párbeszéd.

A SZERETEK GAZDA LENNI, AZ IS SZERETNÉK MARADNI projekt támogatói:

Ludwig Múzeum – Kortárs Mûvészeti Múzeum, CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme, Kreatív Európa Program – Európai Unió, Nemzeti Kulturális Alap, Erste Alapítvány, ifa – Institut für Auslandsbeziehungen.

Forrás:
[hirszerkeszto]