Gál Lajos csinosítja a bormûveltséget
Gál Lajos nem mint intézetigazgató, hanem mint gyakorló borász kapta az elismerést helyi szaktársaitól. Fontosnak tartja, hogy a Bikavért már eredetvédelmi szabályzat szerint készítik Egerben. A kiemelkedõ házasításoknak az Egri Bikavér Superior névvel is szabályzat alkottatott, s ez megnyitja annak lehetõségét, hogy ez a borházasítás visszanyerje azt a rangot, amelyet hosszú évtizedekkel ezelõtt még magáénak tudhatott.
Eger kiemelkedõ bástya a magyar bormûveltségben, ám továbbfejlõdéséhez nagy a – és itt Gál Lajos érdekes szót használt – „tõkeszegénység”. A borlovag itt valószínûleg a pénzhiányra gondolt, holott a szõlõtõkék hiánya is elõállhat, hiszen az Európai Unió a szõlõk kiirtásában tette érdekeltté a magyarországi szõlõtulajdonosokat.
Gál Lajos a magyar bormûveltség további csinosítását érzi fontosnak, és evégbõl a mûvészetekkel is összekapcsolja a borfogyasztást. Maga a Bikavér napok is kulturális hagyománnyá érlelõdött már Egerben, és a borvidék más pontjain is forrásban van a borélet több új kezdeményezése.
Forrás:
MR1-KOSSUTH Rádió
http://www.mr1-kossuth.hu