Fröccs, jövedéki adó nélkül
A Földmûvelésügyi Minisztérium megkezdte a palackozott fröccsel kapcsolatos szakmai szabályok kidolgozását – közölte a parlament honlapján Fazekas Sándor. A földmûvelésügyi miniszter arra emlékeztetett, hogy a parlament januártól 0 százalékra csökkentette a palackozott fröccs jövedéki adóját (ennek mértéke literenként 98,7 forint volt). A törvényben azonban csak igen nagy vonalakban határozták meg az említett szeszes ital szakmai szabályait, nem tartalmazza az elõállításra, ellenõrzésre és forgalomba hozatalra vonatkozó elõírásokat.
A változást egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kezdeményezte, nem egyeztettek sem az agrártárcával, sem a borászokkal. Az NGM az agrarszektor.hu-nak a változást azzal indokolta, hogy a szõlõbor és a szódavíz keverékének különbözõ forgalmazási megoldásai azonos adózási megítélés alá essenek. A tárca szerint ezért volt szükség a módosításra, amely a palackozott fröccsöknél javítja a piaci feltételeket, mivel e termékek jövedéki szabályozását a szõlõboréhoz közelíti.
A tárcavezetõ kiemelte, a jelenleg hatályos szabályozás értelmében borászati üzemben palackozott fröccsöt nem is szabad elõállítani, ezért a jövedéki törvény elõírásaihoz szükséges igazítani a palackozott fröccsre vonatkozó szakmai szabályozást. Erre a fogyasztók bizalmának megõrzése és a visszaélések elkerülése végett is szükség van. Fazekas azt is hangoztatta, hogy a szabályozás tartalmáról, és a jövedéki szabályok és a jelenleg hatályos végrehajtási rendeletek viszonyáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) bevonásával a szükséges egyeztetések már megindultak.
Magyar Zoltán írásbeli kérdésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a borászok nem ok nélkül aggódnak, miután eltörölték a 98,7 forintos literenkénti jövedéki adót a palackozott fröccsre, a szõlõbor és a szénsavas víz keverékére, amiben legfeljebb 8,5 százalék alkohol van, és a bor aránya több mint 50 százalék. A tavaly februártól hatályos uniós szabályok szerint a palackozott fröccsök szakmai szempontból az ízesített boralapú koktélok kategóriájába sorolhatók, ha az ital borhányada eléri az 50 százalékot. A jobbikos honatya szerint félõ, hogy hamar megjelennek a nagyon olcsó és silány minõségû palackozott fröccsök, amivel visszafordíthatatlan károkat okoznak, lejáratódik ez a hungarikum. Arra emlékeztetett, hogy az asztali és a minõségi boroknak egyaránt legalább 9 térfogatszázaléknyi alkoholt kell tartalmazniuk, így nem is kell sok szénsavas vizet keverni ahhoz, hogy fröccsnek számítson. Így adómentesen lehet csaknem tiszta, olcsó asztali borokat a piacra dobni.
Az asztali boroknál ráadásul van még egy literenkénti 30 forintos ellenõrzési díj is, ez is megspórolható, ha kis vízzel fröccsé változtatják terméküket. Magyar szerint a 300 forintos vagy még alacsonyabb árkategóriájú boroknál a literenkénti 120 forint azonnali költségelõny el is döntötte a kérdést. Ráadásul fröccsöt jelenleg nem is szabad borászati üzemekben készíteni, így teljesen új szereplõk jelenhetnek meg és tarolhatják le a legolcsóbb borok kategóriáját.
A Hegyközségek Tanácsa megítélése szerint a fröccs elsõdlegesen vendéglátó-ipari, gasztronómiai termék, de termelõi kezdeményezésre megvizsgálva támogatják a borászati vállalkozások által palackozott fröccs elõállítását és forgalmazását, de csak megfelelõen szabályozott formában. A HNT óva intette a borászokat, hogy fröccsgyártásba kezdjenek, mielõtt megszületnek a hiányzó jogszabályok. Fontosnak tartják, hogy szabályozzák e termékek minõségét, eredetvédelmét a borpiacot veszélyeztetõ visszaélések elkerülése érdekében.
Forrás:
vg.hu
http://www.vg.hu