Folyamatosan nõ a borászati ágazat árbevétele

Az elmúlt három évben folyamatosan csökken a szõlõbor készíttetéssel foglalkozó magyar cégek száma, ezzel párhuzamosan a szektor árbevétele évrõl-évre emelkedett – derült ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Az Opten közleménye szerint, míg 2015-ben közel 900 borkészítõ vállalkozás mûködött Magyarországon, addig idén már csak 835. Közölték: 2015-ben a borkészítõ vállalkozások éves nettó árbevétele meghaladta a 102 milliárd forintot, a tavalyi évet több mint 108 milliárd forinttal zárták.

Kiemelték, hogy az árbevétel növekedésében jelentõs szerepe van az uniós támogatásoknak is, az elmúlt három évben összesen több mint 25 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást nyertek el a szõlõborkészítéssel foglalkozó vállalkozások. A Vidékfejlesztési programban (Vp) termékfejlesztésre és ültetvénytelepítésre lehetett pályázatot benyújtani. Idén a Mezõgazdasági termékek értéknövelése címû kiírás keretében további 10 milliárd forintra pályázhatnak a magyarországi borkészítõk.

Kitértek arra is, hogy az idei szélsõséges idõjárási viszonyok miatt rekord korán kezdõdött a szüret, amely bizonyos szõlõfajták esetén rossz termésátlagokat eredményezhet, ugyanakkor egyes fajtáknak kifejezetten jót tett a nyár végi sok napsütéses óra. Az Opten elemzése szerint az idei bortermés minõségérõl és annak hatásairól a magyar borászatok teljesítményére azonban még korai lenne következtetéseket levonni.

Forrás:
Agrofórum.hu
https://agroforum.hu