Év Bortermelõje 2018

Minden felkért szakember 3 bortermelõt jelölt a címre, így több szempontot is érvényesíthetett, amikor favoritjait kiválasztotta. Az összesített szavazatok alapján a legtöbb jelölést kapott borászok mellett, a korábbi évek gyakorlatának megfelelõen, az Év Bortermelõje díj korábbi gyõztesei közösen is megneveztek egy személyt, aki mindenképpen bekerült a végsõ gyõzelemre esélyesek közé.

A jelölések feldolgozása után öt kiváló bortermelõ vág neki a megmérettetés utolsó körének: Balla Géza (Arad-hegyaljai borvidék), Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék)

Érdekesség, hogy a díj 28 éves történetében elõször került be határon túli történelmi borvidékrõl borász a jelöltek közé. Az öt jelöltbõl hármat a Balatoni borrégió ad, illetve örömteli, hogy egy korábbi Év Bortermelõje (az azóta elhunyt Figula Mihály) fia is ismét a díj jelöltjei közé került!

A verseny szabályzata alapján az öt jelölt közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2018-as Év Bortermelõje Magyarországon díj nyertesét, egyéni, titkos szavazással. A jelöltek a “Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be személyesen és boraikkal november 22-én, a Magyar Mezõgazdasági Múzeumban.

Forrás:
[hirszerkeszto]