Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Európa borreform elõtt áll?

[tn_2_bal.jpg]Két jó bortermést hozó év után most különösen nagy a probléma – nyilatkozta a fõbiztos, Mariann Fischer Boel.

Tiltakozom, hogy minõségi borokat lepárlás alá kerüljenek – nyilatkozta a berlini Grüne Woche agrárkiállításon. (2006. január 13-22.)

Harminc millió hektoliter az ami az elmúlt két esztendõben többletként az EU-ba érkezett. Ez mintegy tizenkétszerese az átlagos osztrák termelésnek, ami körülbelül évi 2,5 millió hektoliter.

A többlettermelés elsõsorban Dél-Európában okoz gondot – az osztrák termelõk borait vagy Ausztiában fogyasztják, vagy exportra kerül. Mindenek elõtt Olaszország, Spanyolország, Portugália és Franciaország használja a lehetõséget, hogy a krízislepárlás EU-eszközével a felesleg egy részét, amit a piacon nem tud értékesíteni, felhasználja.

Mert ez a Krízismegoldás létezik, sosem jött eleddig reform az európai bortermelésre – mondta Josef Pleil, az Osztrák Borszövetség elnöke.

Krizíslepárlás során a borból ipari alkohol lesz. A borászok megkapják a garantált árat – 19 cent/liter – az EU közös kasszájából, a szeszfõzdék pedig további 24 centben részesülnek.

Pleil szerint összességében az EU ezzel az akcióval évente 300 és 450 millió EURO-t veszít.

Fischer Boel a borreform részleteit nem akarta megnevezni: elõször minden részletet meg kell vitatni. De remélem, hogy a 2007-es borévig összeáll a reformtervezet.

A tárgyalásoknak már februárban, az osztrák EU-elnökség ideje alatt el kell kezdõdniük, így az EU a cukorreform után borreform elé is néz.

Forrás:
Borászat.hu

Post Tags: #borreform

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Fogyasztóvédelem: Nem szerencsés a palackozót elrejtõ kódos megjelenítés
NextContinue
Borturizmus Börze a Várban

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press