Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email Phone Facebook
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászat legelső oldala 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Eltûnik a magyar kékoportó

Az Oportó név az Unióban a portugálokat illeti, így Magyarországon május elseje után senki nem palackozhat bort ezen a néven. A fajta természetesen megmarad, az új neve \”Portugieser\” lesz.

Az Oportót az itt letelepedõ svábok honosították meg Magyarországon, elsõsorban Villányban. Ma ebbõl a fajtából termesztenek a legtöbbet a villányi borvidéken. A portugálok már a nyolcvanas évek óta harcolnak azért, hogy az Oportó nevet csak õk használhassák.

\”Azt hittük, mi magyarok, nemcsak villányiak, hogyha elétesszük a \”kék\” jelzõt, akkor megoldottuk a kérdést, de ez ugyanúgy nem jött össze, mint a Nagyburgundinál\” – mondta Gere Attila, a Villányi Hegyközség elnöke.

A \”kék\” jelzõvel nem érték be a portugálok, így az uniós csatlakozás után meg kellett változtatni a magyar bor nevét. A választás a \”Portugieserre\” esett, mivel a fajtát meghonosító svábok annak idején így hívták ezt a szõlõfajtát.

\”Az ember szívéhez kötõdik ez a Kékoportó, mint õsi villányi fajta, hát meg kell szokni ezt a Portugiesert\” – mondta Tiffán Imre borász.

A villányi borászok szerint az üzletekben és a raktárakban található Kékoportó úgy két hónapig tart ki, így aki mindenképpen Oportót szeretne inni, mondjuk karácsonykor, annak igyekeznie kell beszereznie azt.

Forrás:
Híradó
http://www.hirado.hu

Post Tags: #kékoportó#portugieser

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Egy napon két halál a pincében
NextContinue
A magyar borászat jelene és jövõje – II. szakmai konferencia Pécsett

©2002-2023. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press