Eltûnik a magyar kékoportó
Az Oportó név az Unióban a portugálokat illeti, így Magyarországon május elseje után senki nem palackozhat bort ezen a néven. A fajta természetesen megmarad, az új neve \”Portugieser\” lesz.
Az Oportót az itt letelepedõ svábok honosították meg Magyarországon, elsõsorban Villányban. Ma ebbõl a fajtából termesztenek a legtöbbet a villányi borvidéken. A portugálok már a nyolcvanas évek óta harcolnak azért, hogy az Oportó nevet csak õk használhassák.
\”Azt hittük, mi magyarok, nemcsak villányiak, hogyha elétesszük a \”kék\” jelzõt, akkor megoldottuk a kérdést, de ez ugyanúgy nem jött össze, mint a Nagyburgundinál\” – mondta Gere Attila, a Villányi Hegyközség elnöke.
A \”kék\” jelzõvel nem érték be a portugálok, így az uniós csatlakozás után meg kellett változtatni a magyar bor nevét. A választás a \”Portugieserre\” esett, mivel a fajtát meghonosító svábok annak idején így hívták ezt a szõlõfajtát.
\”Az ember szívéhez kötõdik ez a Kékoportó, mint õsi villányi fajta, hát meg kell szokni ezt a Portugiesert\” – mondta Tiffán Imre borász.
A villányi borászok szerint az üzletekben és a raktárakban található Kékoportó úgy két hónapig tart ki, így aki mindenképpen Oportót szeretne inni, mondjuk karácsonykor, annak igyekeznie kell beszereznie azt.
Forrás:
Híradó
http://www.hirado.hu