Egribõl lesz az alföldi
– Miközben a beérett szõlõ mennyisége még a tavalyinál is mintegy 20 százalékkal kevesebb, addig a termés átlagos mustcukorfoka 19,5-es, ami, mintegy 1,5 százalékkal haladja meg egy átlagos évjáratét – közölte Tarsoly József.
Elmondta: a nagy meleg miatt nagyon korán szüretelnek és a várakozások szerint szeptember végéig be is takarítják a szõlõt az 5 ezer hektárnyi ültetvényt gondozó borvidéken.
A termésátlag a tavalyi hektáronkénti 70 mázsával szemben 50-60 mázsa, viszont még a magasabb savtartalmú szõlõfajták mustcukorfoka is eléri a 17-18-as értéket, a muskotályos fajtáknál pedig a 20-at is meghaladja.
– Ennek alapján igen jó évjárat lesz a 2012-es – fûzte hozzá.
Ugyanakkor a felvásárlói árak nem nõttek a termés csökkenésének arányában. A muskotályos fajtákat kilónként 120 forintért, az egyéb fehér szõlõket 100-110 forintért, a kékszõlõket pedig 100 forint körül viszik a felvásárlók, ami, mintegy 10 százalékkal magasabb ár, mint az elmúlt évben.
– Szomorú jelenség, hogy a termés nagy részét nem Egerben dolgozzák fel, hanem alföldi felvásárlók veszik meg, vagyis nem egri, hanem alföldi bor készül az egri szõlõbõl – mondta Tarsoly József.
Forrás:
hír6.hu
http://hir6.hu