Eger és Szekszárd összefog a bikavérért
[tn_2_bal.jpg] A nemzetközi bortrendek azt mutatják, hogy a borkedvelõk megunták már az ún. világfajtákat. Egy cabernet vagy egy chardonnay kevésbé kelti fel a rendszeres borfogyasztók érdeklõdését, és inkább a kuriózumnak számító helyi bortípusokat, szõlõfajtákat keresik. Ez a piaci trend kifejezetten kedvezõ egy olyan vörös házasítás számára, mint a bikavér, amely kizárólag az Egri és a Szekszárdi borvidéken készíthetõ, ráadásul egy nemzetközileg kevésbé ismert fajta, a kékfrankos alkotja a bikavérek gerincét.
Honnan indult és merre tart a bikavér?
A 19. században a bikavér még nem egy konkrét bortípusra utalt, akkor még a hosszú héjon áztatás miatt kapott mélyvörös színe miatt nevezték így. Ekkor a különbözõ szõlõfajtákat együtt szüretelték, és együtt is dolgozták fel. Csupán a filoxéravész után kezdték el a szõlõket fajtánként külön telepíteni, és az így megváltozott feldolgozásnak köszönhetõen emelkedett a bikavér minõsége. A szocializmus tömegtermelése azonban nagy károkat okozott ezen a téren, és ez még sokáig éreztette a hatását. Ezek ösztönözték arra a két borvidéket, hogy még a hatályban lévõ bortörvénynél is szigorúbb termékleírásokat készítsenek, és így adják vissza a bikavér elmúlt évtizedekben megtépázott renoméját.
Az egri és a szekszárdi bikavérek pont annyira hasonlóak, mint amennyire különbözõek. Az egységes összkép meghatározásának közös alapja volt, hogy kékfrankos szõlõfajtára épüljön a bor, és a minõségvédelem céljából mind szõlészeti, mind borászati technológia szempontjából szabályozzák a bikavér készítésének folyamatát. Azonban a fajták széles skálája és a lehetõség, hogy a borászatok megmutassák egyedi stílusukat, mégis kellõen változatos borokat eredményez mindkét borvidékrõl. Szekszárdon tavaly már 50%-ra nõtt a kékfrankos és a kadarka összaránya a bikavérben, és Egerben is tervezik a Kárpát-medencei fajták arányának növelését a borban. Ez a folyamatos együttgondolkodás és összefogás a garancia arra, hogy a bikavérek végre a méltó helyükre kerülhessenek.
Bikavér Párbaj és Bikavér Hetek
Az idei immár az ötödik év, amikor Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj elnevezéssel a két borvidék összefog a közös bormárka építéséért. Március 3-án Budapesten, a Corinthia Hotel báltermében közel 30 pincészet mutatja be a két borvidéken vakkóstoló útján kiválasztott legszebb bikavéreket.
De idén a két borvidék nem elégszik meg egyetlen estével, a márciusi Bikavér Hetek alatt számos olyan program lesz, ahol a középpontban természetesen a bikavér áll. Fine dining éttermekben lehet kóstolni pohárral bikavéreket, felkerülnek a borlapokra, és ételek mellé is ezeket ajánlják majd a sommelier-k. Borkóstolók, különbözõ események pincészeteknél és borbárokban – mind remek alkalom arra, hogy alaposan elmerüljünk a bikavérek világában.
Háttéranyag – bikavér szabályozás
Eger
Borstílus: kékfrankosalapú házasítás, amely összetett fûszeres, gyümölcsös ízvilággal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Legalább négy szõlõfajta házasítása, amelyek arányának meg kell haladnia az 5-5%-ot, ebbõl a kékfrankos 30-50%-os jelenléte kötelezõ.
Szõlõfajták: bíbor kadarka (csak classicus), blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, menoire, merlot, portugieser, pinot noir, syrah, turán, zweigelt
Classicus Bikavér
minimum fél év hordós érlelés
Superior Bikavér
minimum egy év hordós érlelés
minimum fél év palackos érlelés
Grand Superior Bikavér
minimum tizenhat hónap hordós érlelés
minimum fél év palackos érlelés
Szekszárd
Borstílus: kékfrankos- és kadarkaalapú, legalább négytagú házasítás, amelynek aromavilágában a gyümölcsös és a hordós érlelésbõl származó jegyek jelennek meg. Határozott, harmonikus savérzet hoz létre elegáns összképet.
Szõlõfajták: minimum 45% kékfrankos, minimum 5% kadarka, maximum 40% cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, maximum 10% (prémiumnál nem) alibernet, bíbor kadarka, blauburger, malbec, menoire, mészikadar, pinot noir, portugieser, sagrantino, tannat, turán, virághegyi, zweigelt
Bikavér
minimum egy év fahordós érlelés
Prémium Bikavér
minimum egy év fahordós érlelés
a szüretet követõ második év december 31-e után hozható forgalomba
A Bikavér Párbaj szponzorai: CEWI, Kávé Háza, Szigetközi Friss Víz
Médiatámogatók: Borravaló, Borsmenta, Jamie Magazin, Pécsi Borozó
Kapcsolódó weboldal