Dubai Éva, a huszonkét éves keceli fõborász
– Elképedtek a csoporttársaim, amikor megtudták, hogy Kecelen Schindler János – a város korábbi polgármestere, az Öreghegy Szõlõbirtok ügyvezetõ igazgatója – fõborászi állást ajánl nekem. Az ország egyik legkorszerûbb, legfiatalabb feldolgozója élére egy 22 éves fiatal lányt tenni óriási bizalom, mondja Dubai Éva.
A tinédzser kinézetû törékeny, vékony, kislányos testalkatú hölgy azonban nem ijedt meg a kihívástól. Tavaly végig ott volt a keceli borászat építésénél. Nemes Sándor, a Balatonboglári Állami Gazdaság volt borászati igazgatója szakmai támogatásával, tanácsaival elindította élete elsõ borfeldolgozását. A tét nem kicsi. A cég 114 tulajdonosa 34 ezer hektót – 3,4 millió liter – szeretne az idén jó pénzért értékesíteni, hibázni nem lehet.
Összeszorult a gyomrom
– Az elsõ hetekben a gyomrom is összeszorult, amikor egy-egy probléma megoldásán gondolkoztam. Igaz, hogy kiváló technológiával, a legkorszerûbb gépekkel rendelkezünk, a tulajdonos beszállítók alapanyaga is jó minõségû, de mit ér mindez, ha a borász bizonytalan. A rutin, a tapasztalat nagyon hiányzott az elsõ hetekben – folytatja a keceli borásznõ.
A borversenyek és a piac méri meg az Öreghegy pincéjének a termékeit. A kereskedõk már megjelentek, s túl vannak az elsõ versenyen is. A kezdet biztatónak látszik a roséjuk ezüstöt kapott a tavalyi Kunszentmiklóson rendezett Miklós-napi borversenyen.
A gimihez nem volt kedve
Dubai Éva 2000-ben döntötte el, hogy borász lesz. Nem volt kedve a gimnáziumhoz, egy prospektust tanulmányozva jelentkezett a kiskõrösi Petõfi Sándor Gimnázium és Szakközépiskolába, ahol vincellér képzést indítottak.
Hogy honnan jött az indíttatás, nem tudni, egy biztos, a keceli családban furcsa módon senki sem foglalkozott borkészítéssel.
– Tizenhét éves voltam, amikor elõször magunk készítettünk bort az osztálytársaimmal, a környéken régóta honos népszerû ezerjóból. A legszebb emlékem azonban nem ehhez, hanem a cserszegi fûszereshez kapcsolódik – idézi fel az évekkel ezelõtti történetet Éva. Otthon egy mini borászatot alakítottam ki, meg volt minden eszközöm, hogy a szakmát gyakorolhassam. Úgy döntöttem, hogy egy igazi tipikus magyar szõlõbõl, a cserszegibõl készítek nedût. Egy baráti családtól kaptam egy mázsa gyümölcsöt.
A város borát készítette el
Válogatva szüreteltük a fürtöket. A 18 mustfokos alapanyag nagyon jó volt, minden megadatott ahhoz, hogy egy jó italt készíthessek belõle. Aztán bejött, amirõl álmodni sem mertem volna: szinte gyerek fejjel nagyon jó eredményt értem el. 2004-ben a helyi versenyen az én cserszegi boromat választotta a zsûri Kecel város borának. Az akkori polgármester, Schindler János maga nyújtotta át nekem az elismerést. Akkor õ azt hitte, hogy a családból valaki az én nevemben indult, hogy így szerezzen nekem elismerést. Szerencsére tévedett a fõnököm.
De a nedû a szomszéd vár – Kiskõrös – versenyén is elhozta a legfényesebb érmet. 2005-ben a keceli Országos Borversenyen 81,6 pontosra minõsítette a mintámat a zsûri, mely kiváló eredménynek számított a nagynevû borászok között.
Egy középiskolai nemzetközi versenyen is aranyat hozott a cserszegi – emlékszik vissza Éva az elsõ sikereire. Talán ezek hozták meg az önbizalmát, és miután letette a technikusi vizsgákat, jelentkezett a Corvinus Egyetem borász üzemmérnöki szakára, ahol tavaly üzemmérnöki diplomát szerzett. Most ideiglenesen befejezte az iskolai képzést, de a tanulást nem hagyta abba. Az üzem mûködését kell átlátnia, s a posztján csak akkor lehet sikeres, ha a szakma csínját-bínját a gyakorlatban elsajátítja.
– Óriási felelõsség van a vállamon, 104 család bízik bennem. A bort most kell bevezetnünk a piacra egy olyan idõszakban, amikor a vevõknek egyre kevesebb a pénzük. Ráadásul ez a termék bizalmi termék. Ha csak egy borunkban is csalódik a vásárló, akkor lehet, hogy örökre elvesztettük.
Forrás:
baon.hu
http://www.baon.hu