A borok fele megbukott az ellenõrzésen
Heves megyében legutóbb Egerben került harminc napra lakat Gecse József pincéjére, nem megengedett anyag hozzáadásával elõállított bor forgalmazása miatt.
Szõke János, a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központi Borminõsítési Igazgatóságának ellenõrzésekért felelõs igazgatóhelyettese elmondta: a vétkesek neveinek nyilvánosságra hozatala az eljárás része, s komoly pénzbírságot is kirónak rájuk. Az egri esetben is milliós minõségvédelmi bírsággal „jutalmazták” az érintettet, mivel mesterséges édesítõvel, szacharinnal „cukrozta” a borát, másfelõl pedig szintetikus színezékkel igyekezett elérni a látványos hatást. Az ellenõrök 180 liter fehérbort és 150 liternyi vöröset találtak problémásnak.
Az arány alig változik
A nem megfelelõ borok aránya évek óta változatlan, 2008-ban a borminõsítõk látókörébe került 51 megyei borból 55 százalék bukott meg a vizsgán. Szõke János az adatok alapján azt hangsúlyozta, hogy ezek a magas hibaszázalékok nem az összes hazai borokat és borászatokat minõsítik, hanem csak a megvizsgált tételeket. Tavaly egyébként a 2300 hazai ellenõrzés 60 százalékában találtak valamilyen problémát. A korábbi esztendõkben ez az arány volt már jóval kedvezõbb is.
A hatósági kifogások mögött sokféle és eltérõ súlyú hiányosság található. Bõséggel akadnak jelölési, címkézési hibák – például valótlan kereskedelmi megnevezés, hamis, nem a borvidéknek megfelelõ származási hely feltüntetése, a kötelezõ elõzetes minõsítéstõl elérõ jelölés –, de a vizsgált borok beltartalmi értékeivel, összetevõivel sincs mindig minden rendben.
Nem mind egri, ami annak látszik
A legutóbbi akció során az egri mellett több mint fél tucat, fõként kiskunsági borászatot talált vétkesnek a hatóság. A hamis borok közül akadt olyan, amelyik még közfogyasztásra alkalmatlan volt.
A borhamisítás mellett másik állandó probléma a feketekereskedelem. Becslések szerint a forgalomban lévõ borok 30–40 százalékát itthon még mindig számla nélkül értékesítik. Ma a borok tizede kerül kereskedelembe egri borként, miközben az itt megtermelt bor az összterméknek csupán 7–8 százaléka. Ugyanakkor a Kunsági Borvidék az összbormennyiség közel 40 százalékát állítja elõ, de az élelmiszer-kereskedelemben mindössze öt százalékkal van jelen.
Forrás:
heol.hu
http://www.heol.hu