Csendes szegedi Borszerda
A jóra szomjazóknak! – így szólt a Borszerda szlogenje, amelyhez országszerte összesen 437 étterem és kereskedõ csatlakozott azzal a céllal, hogy népszerûsítse a hazai kulturált borfogyasztást. A több éve sikeres Torkos Csütörtök után meglepve tapasztaltuk, hogy míg a félárú etetés akcióhoz 19, addig a Borszerdához mindössze 3 étterem csatlakozott Szegeden, a megye többi városában pedig egy sem.
A tegnapi rendezvényen a társult éttermek, borozók azt vállalták, hogy egész nap minden, az itallapjukon szereplõ magyar bor és pezsgõ fél áron rendelhetõ. Ezenkívül a fõételek mellé egy pohárral ingyen járt a ház borából. Az egyik országos áruházláncban pedig az éttermek tulajdonosai kedvezménnyel vásárolhattak borokat.
– Nem lehet eleget költeni a magyar borok és a borfogyasztás népszerûsítésére. Ezért gondoltuk úgy, hogy csatlakozunk a kezdeményezéshez – mondta Rocskár György. Az Alabárdos Étterem és Borozó üzletvezetõje szerint bár egyre jobb hírük van a hazai boroknak, még mindig rájuk fér a cégér. Rocskár azt tapasztalja, náluk egyre többen és több bort isznak.
Az Alabárdosban tegnap a Ház bora a szekszárdi kékfrankos és az olaszrizling volt. Ezek egyébként a legolcsóbbak is, a Borszerdán 75 forintba került belõlük egy deciliter. A legdrágább alkoholos szõlõlé, a Vili Papa Cuvée háromnegyed literes palackja 21 ezer 100 forintért szerepelt a borlapon.
– A neten láttuk, hogy lesz ez a rendezvény, és örömmel jöttünk, mert a szürke hétköznapokon is szívesen iszunk borokat – lelkesedett a Borszerdáért Szûcs Péter szociális munkás és barátnõje, Papp Krisztina mezõgazdasági technikus, akik különleges borkóstolónak tartották a tegnapi eseményt. Szûcsék kilencfajta bort – fehéret és vöröset egyaránt – kóstoltak végig az Alabárdosban.
A Gödör 23-féle borral várta a vendégeket. A legolcsóbb olaszrizlingjük decijét 110 forintért mérik egy átlagos napon, míg a legdrágább nedûjük ugyanekkora kiszerelése 350 forint, ez Tümmerer Vilmos egyik Egri Tréfli Cuvée-je. Nyilatkozni azonban senki nem akart, a tulajdonossal csak nem hivatalosan beszélgethettünk a borokról.
A Borszerda hivatalos honlapján a csatlakozott intézmények között ott szerepelt egy sziksósfürdõi büfé is, a Fekete Péter Sörözõ. Mivel a weboldal szerint már reggel kilenckor nyit, tegnap elsõ utunk oda vezetett, ám még háromnegyed tízkor is csak a strand munkásai gereblyéztek, sepregettek a környéken. A tulajdonost telefonon értük el. Megtudtuk: csatlakozott a Borszerdához, végül mégis úgy döntött, nem nyit ki. – Május elsején indul csak a szezon Sziksósfürdõn. A raktáráruházban sem tudtam kedvezménnyel vásárolni a Borszerdára, ezért úgy döntöttem, nem erõlködöm, nem nyitok ki – felelte Németh János, a sörözõ tulajdonosa.
Forrás:
delmagyar.hu
http://www.delmagyar.hu