Chianti Rufina
1716-ban már a toszkán régió egyik legjobb boraként említik a Rufinát, de a hivatalos klasszifikáció csak 1932-ben történt meg, melyet az 1967-es DOC, majd 1984-es DOCG besorolás követett.
A borvidék a hûvösebb klímája és magasabb fekvése okozza a relatíve nagy nappali és éjszakai hõmérsékletváltozást, ami lassabb érési folyamatokhoz és élénkebb savakhoz vezet. A talaj márgás, mészköves.
A boroknak 75-100%-ban sangioveset kell tartalmazniuk, amit maximum 10%-ban egészíthet ki a Canailolo, két fehér fajta (Trebbiano Toscana és Malvasia del Chianti) valamint egyéb kékszõlõ fajták.
A borok a szüret utáni év június elsejétõl kerülhetnek a piacra, de a Riservák 2 éves érlelést igényelnek, amibõl 3 hónap a palackos pihentetés.
A Tenuta Bossi pincészet tulajdonosa a Gondi család, akikrõl az elsõ említés 1197-re datálódik. A családba kereskedõk, bankárok, gazdálkodók is voltak. Késõbb a Medici család támogatói, fegyveres segítõi voltak, amely komoly társadalmi pozíciót jelentett számukra. A Rufinai birtok 320 hektáros területén a szõlõültetvények mellett olajfák és erdõ is található. 18 hektáron zöldell szõlõ, amirõl Rufina és szupertoszkán borokat szûrnek.
Pian dei Sorbi, Chianti Rufina Riserva DOCG 2006
A 90%-ban sangioveset és 10%-ban colorinot tartalmazó bor érett illattal nyit, amiben a cseresznye, fekete szeder az uralkodó. Vastag, húsos bor, ahol a tannin még nem integrálódott teljesen. Az élénk savak, hosszú életû bort jósolnak. 24 hónapot érlelõdött nagyhordóban.
Villa Bossi, Chianti Rufina Riserva DOCG 2007
A fenti házasítást a cabernet sauvignon egészíti ki 10%-ban a sangiovese rovására. 14 hónapos nagyhordós érlelés után 10 hónapot barrikban töltött a bor. Érett, testes bor, magas alkohollal. Az utóízben a hordó kesernyéje uralkodik. Idõ kell az elegancia kialakulásához.
A Fattoria Lavacchio egy nagy múltra visszatekintõ 21 hektáros szõlõterülettel rendelkezõ organikus birtok, amit fiatalos szemlélettel irányítanak. A birtokon agrárturizmussal és oliva termesztéssel is foglalkoznak.
Cedro Chianti Rufina DOCG 2007
Az acéltartályos erjesztés után egy évre nagyhordókba kerülõ bor 90%-ban sangiovese, 5%-ban ciliegiolo, 10% canaiolo fajtákból áll. Illatban minerális és piros bogyós gyümölcsök jelennek meg. Ízben integrálódott tannin, jó szerkezet, selymes. Elegáns, szép bor.
Cedro Riserva Chianti Rufina DOCG 2006
Barrik hordóban is járt a bor, melyet sangiovese (90%) és merlot (10%) alkot. Idõs ültetvényrõl szüretelnek, ami gazdag, vörös bogyós gyümölcsöket felvonultató bort eredményez. Érett, testes bor a fekete ribizli, vanília aromájával. A magas tannintartalom még idõt kér, hogy lesimuljon.
A 45 haktáros Fattoria di Grignano birtok Pontassieve település mellett található.
Chianti Rufina „Annata” DOCG 2008
80%-ban sangiovese, 15%-ban canaiolo alkotja a bort, amely illata piros bogyós gyümölcsöket, elsõsorban epret idéz. Kellemes savak, amik a nem túlzó tanninnal és alkohollal jól iható bort ad.
Chianti Rufina Riserva „Grignano” DOCG 2007
95%-ban sangiovese, amit kis mennyiségben helyi fajták bora egészít ki. 12 hónapot érlelõdött barrikban. Jó szerkezetû, magas alkohollal és sok tanninnal, ami viszont integrálódott. Komplex, vastag bor, fekete és pirosbogyós gyümölcsök aromáival, vanilia, kis bors kiegészítéssel.
Chianti Rufina Riserva „Poggio Gualtieri” DOCG 2003
90%-ban sangiovese, amit kis mennyiségben helyi fajták bora egészít ki. 15 hónapot érlelõdött barrikban. Érett bor, amit a kora is mutat. Érett gyümölcsök, lekváros jegyek (nem újvilági!!!) jellemzik. A kiváló és még ma is élénk savtartalom miatt nagyon friss érzetû a bor, amely még sokáig a csúcson lesz.
Az Il Pozzo birtok a Sieve folyó jobb partján helyezkedik el a Cantine Fratelli Bellini birtok részeként. Az 1940-ben épült borászati épületben történik a szõlõfeldolgozás és a borkészítés.
Chianti Rufina Riserva DOCG 2007
A sangiovese fajtát (85%) canaiolo és colorino egészíti ki a borban. 3 évet érlelõdött nagyhordóban. Aszalt gyümölcsök és vanília vezeti az illatokat. Lágy, jól iható bor, amit a savak jól tartanak.
Chianti Rufina „Podere Il Pozzo” DOCG 2008
Nagy hordóban érlelt bor, melyet sangiovese (95%) és merlot (5%) alkot. Érett piros bogyós gyümölcsök közepesen intenzív illata. Ízben cseresznye vezeti a kortyot, amit némi animális jegy zavar meg. A tannin még külön életet él és idõt kér a fejlõdésre.
Chianti Rufina „Il Pozzo Riserva” DOCG 2008
A sangiovese fajtát (85%) 10%-ban cabernet sauvignon és egyéb helyi fajták egészítenek ki. A bor 15%-a barrikban érlelõdött, a nagyobb része nagyhordóban pihent. Ennek ellenére a füstös jegyek intenzívek. Ízben érett cseresznye, meggy jelenik meg a hordókarakter mellett.