Borversenyt rendezett az Akadémia
Megérett az idõ arra, hogy az akadémia saját bort válasszon, olyat, amely méltó az intézmény híréhez, s amelyet jó szívvel ajánlhat egy-egy rendezvényhez, hivatalos, családi ebédhez, vagy adhat ajándékba jeles vendégeinek – hangsúlyozta Sánta Zoltán, az intézmény kommunikációs titkárságának osztályvezetõje, az Akadémiai Klub Egyesület titkára.
Az egyesület már évekkel ezelõtt célul tûzte ki a magyar kultúra, a gasztronómia és a bor szolgálatát. Az elmúlt esztendõkben a magyar borászok színe-java lehetõséget kapott arra, hogy borkóstolós vacsora keretében megismertesse pincészetét a klub tagjaival – tájékoztatta az MTI-t az osztályvezetõ.
Az Elsõ Akadémia Bormustrán a különbözõ kategóriákban – 133 bor megkóstolása után – a következõ pincészetek bizonyultak a legjobbnak: Royal Tokaji Borászati Zrt., Hilltop Neszmély Zrt, Etyeki Kúria Borgazdaság, Bott Frigyes borászata és a St. Andrea Pincészet. A borbírálat szabályos körülmények között, vaktesztes kóstolással zajlott.
A bírálatban az MTA vezetõi és jeles tudósai, kutatói vettek részt, akik között számos képzett borbíra és borosgazda is található. A zsûri társelnöki posztjait Pálinkás József, az MTA elnöke, valamint Hajós György, az MTA doktora, a Kémiai Kutatóközpont Biomolekuláris Kémiai Intézetének igazgatója töltötte be.
A zsûri tagjai között volt az egyik ötletgazda, Freund Tamás, a Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézet igazgatója, Medzihradszky Kálmán akadémikus, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke, Nagymarosi András egyetemi docens ( ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék), Sáska Géza oktatás-szociológus, kandidátus, valamint Holló Dénes sommelier, az Akadémiai Klub éttermének igazgatója.
A gyõztes borokat – illesztve a báli menühöz – elõször szombat esti táncos mulatságon kóstolhatták meg a résztvevõk.
A kiválasztott pincészetek a jövõben palackjaikon viselhetik az Akadémia Bora címkét. A nemes italok felkerülnek az Akadémiai Klub éttermének borlapjára, önálló ajánlatként is.
A borversenyt a jövõben rendszeresen – évenként vagy kétévenként – rendezik meg.
Külföldön is szokás, hogy akadémiák, tekintélyes egyetemi kutatóközpontok, kollégiumok saját bort választanak, ezzel is növelve egy-egy pincészet, illetve az adott ország borgazdaságának hírnevét.
Forrás:
Klubrádió
http://www.klubradio.hu