Bort vagy sört?
A sörrel kapcsolatban is készültek tanulmányok és a legtöbb azzal végzõdött, hogy mindegy, milyen alkoholtartalmú itallal él valaki, ha az nem haladja meg a napi két-három deci bornak megfelelõ adagot.
A kérdés megjelenése óta változatlanul folyik a vita arról, hogy mégis: melyik alkoholféle ivása a legegészségesebb. Az égetett szeszes italok szív- és érrendszert védõ tulajdonsága valószinûleg a legszerényebb, viszont a bor- és a sörivók egyaránt azt vallják, hogy a szívinfarktus megelõzésére az általuk kedvelt szesz mérsékelt, de rendszeres fogyasztása a legjobb. Az alkohol jelentõsen növeli a hasznos – HDL – koleszterin vérszintjét, antioxidáns és a véralvadásra gyakorolt hatása is hozzájárul a koszorúerek védelméhez. Nehéz elképzelni, hogy van még olyan technika, amivel a hatásmódot ne vizsgálták volna kémcsõben, kísérleti állatokban és még inkább élõ emberen.
Egy új tanulmány igen eredeti módszert választott annak a kérdésnek az eldöntéséhez, hogy a borivók vagy a sört kedvelõk járnak-e jobban szívük védelme szempontjából. Nem a bor vagy sör összetevõit, enzimeit, erekre vonatkozó hatását nézték, hanem elemezték több mint 3.5 millió ABC-áruházi vásárlás összetételét.
Az adatok egyértelmûen azt igazolták, hogy a borívók lényegesen több friss gyümölcsöt, olívabogyót, zöldséget, olajat, baromfit, alacsony zsírtartalmú sajtot, tejet és húsfélét vettek, mint azok, akik a bevásárló kocsiba sörösüvegeket raktak. A sörkedvelõk a borivókhoz képest több készételt, cukrot, felvágottat, sertéshúst, vajat, kolbászfélét és cukortartalmú üdítõt vásároltak.
A 98, Dánia különbözõ területein lévõ szupermarket adatait fölhasználó elemzés megerõsítette azokat az Egyesült Államokból, Franciaországból származó eredményeket, melyek azt mutatták, hogy a bort kedvelõk több gyümölcsöt, zöldséget, halat esznek, olajjal sütnek-fõznek és kevesebb telített zsír fogyasztanak, mint azok, akik szívesebben isznak sört vagy töményebb szeszes italokat.
A kutatók szerint a bor szívvédõ hatásában a legnagyobb szerepe annak van, hogy a borivó családokban egészségesebben étkeznek, élnek, és ez magyarázza azt a megfigyelést, hogy a szõlõbõl származó nedût mérsékelt mennyiségben fogyasztók infarktus-kockázata valóban kisebb.
Forrás:
Weborvos
http://www.weborvos.hu