Borfesztivál a Szigeten
Míg néhány évvel ezelõtt még az okozott problémát, hogy szinte nem lehetett minõségi nedût találni, az idén úgyszólván a bõség zavarával szembesülhetnek a látogatók. Az ötödik éve jelen levõ Présház az összes magyar borvidék kiemelkedõ minõségû borait kínálja, az idén másodszor kivonuló Hilltop Rt. Riverwiev-családjára koncentrál, és új erõként megjelenik a spanyol Freixenet termékeit, elsõsorban a Rene Barbier-sorozat palackjait kínáló helyszín, az El Borado. Mindemellett az összes büfébe – ugyancsak tavaly óta – a Zwack Rt. szállítja a folyó és üveges borokat.
A Présház a szokásos helyen, a Nagyszínpad közelében áll majd – mondta el Bánki Sándor cégvezetõ, aki szerint az elmúlt években kialakult a törzsközönségük, sõt, kifejezetten a hangulat miatt érkezõ, félprofi, a Szigetre szabadságot kivevõ baráti törzsfelszolgáló társaságuk is. Az ország minden jelentõs borvidékét felvonultatják kínálatukban, és mint Bánki Sándor hangsúlyozta, nem elégszenek meg pusztán a nagy nevekkel, a sztártermelõk legnagyobb borait állítják csatasorba. Az árak ennek megfelelõen változatosak, hiszen a házi, Salánki-féle folyó boroktól a nemzetközi versenyeken gyõztes tételekig terjed a kínálat, de a tavalyival egyezõ árakat alakítanak ki.
A Sziget hangulata magával ragadta a Hilltop-Neszmély Rt.-t is. A sokmilliárdos forgalmat bonyolító cég tulajdonos-vezetõje, Török Imre esztendeje többször maga is beállt a pult mögé kiszolgálni. A cég ugyancsak tavalyi helyén lesz az idén is, de ezúttal már egy éttermet kapnak szomszédul. Így bíznak benne, hogy a bor és a gasztronómia találkozási pontjaként mûködhetnek. A Hilltop az idén a Riverwiev-család hét tagjának bemutatására koncentrál. Az Angliában két éve bevezetett, kifejezetten a fiatalokat megcélzó, modern külsejû és rendkívül kedvezõ ár-érték arányú borok a Szigeten a szokott kereskedelmi ár alatt lesznek kaphatóak – mondta Török Imre. Természetesen kínálják a sokak által kifejezetten hozzájuk kötött Irsai Olivért és Cserszegi Fûszerest, valamint desszertboraikat is.
A palackos erjesztésû pezsgõk eladásában világelsõ spanyol Freixenet cég szerzett kizárólagos jogot a pezsgõ forgalmazásra a Szigeten. A Magyarországon aktívabb megjelenésre készülõ óriás cég René Barbier-borcsaládja néhány tagjának bemutatására önálló pulttal is jelen lesz – mondta el lapunknak Bodnár Levente. Kínálnak emellett olyan mediterrán specialitásokat is, mint a habzóbor, a sangria, illetve az utóbbiból készült bólé is.
Aki pedig az \”átlag\” büfékben rendel, ahogy tavaly, úgy ezúttal is a Zwack Rt. boraival találkozhat. Kiss Jenõ, a cég illetékese lapunknak elmondta: mintegy 40-45 ezer liter folyó borral készülnek, amelyeket azonban kétliteres, azaz a nedû frissen tartására alkalmasabb és hûthetõ mûanyag palackos kiszerelésben szállítanak. Emellett jelentõsen, 20-25 százalékkal emelik a tavalyi kereslet alapján palackosbor-kínálatukat is, amelyek között egri bikavér, tokaji aszú, mátraaljai olaszrizling is szerepel.
Forrás:
VG.hu
http://www.vg.hu