Borból is szépen fogy az ünnepek alatt

Ilyenkor érzékelhetõen a drágább borok javára billen a mérleg, de nincs jelentõs változás a fehér, a vörös és rozé fogyasztásának ünnepi arányaiban, körülbelül egyforma az érdeklõdés irántuk egész évben. Varga Péter azt ajánlja, hogy hasonlóan a jó fröccshöz, a forraltbor készítésnél is figyeljünk a bor megválasztására.

„Ebben az idõszakban elõfordul, hogy több mint 150 ezer palack bort szállítunk el naponta a badacsonyörsi telephelyünkrõl, ez három-négyszerese a szokásos mennyiségnek. Nálunk ráadásul az ünnepi értékesítés 75-80 százaléka a szenteste elõtti 8-10 napra koncentrálódik. Ilyenkor szoktak a legkelendõbbek lenni a felsõbb árkategóriás Aranymetszés családunk díjnyertes tagjai, vagy a késõi szüretelésû Royal Hárslevelûnk. Tavaly csak decemberben 1,5 millió palack bort értékesítettünk idehaza, ami valamennyi hónap között magasan a legerõsebbnek számít, most még ennél is nagyobb mennyiségben bízunk” – összegzi a tapasztalatokat Varga Máté, a Varga Pincészet kereskedelemért felelõs tulajdonosa.

A Badacsonyi, Egri és Tokaj-hegyaljai Borvidékeken termelõ Varga család az idei évben eddig 13,5 millió palack bort érétkesített, 11 százalékkal többet, mint tavaly. A forgalom év végi felfutása miatt is rekord eladásra, kb. 15,2 millió üvegre számítanak 2017-ben.

„Az ünnepi fogások elmaradhatatlan kísérõi a Varga Pincészet három bordeaux-i aranyérmes bora” – ajánlja Varga Péter

Aranymetszés Szürkebarát: töppedt szõlõbõl készülõ édes nedû a Badacsonyi Borvidék leghíresebb fajtája, a libamájból készült fogások méltó kísérõje.

Irsai Olivér: az illatos borok királya Magyarországon és talán az egész világon, aperitifként vagy fûszeres levesekhez, halászléhez ajánljuk.

Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling: késõi szüretelésû száraz fehérbor íz dimanikája miatt jó kísérõje lehet húsos ételeknek, így például a töltött káposztának is.

„És természetesen a rozék – folytatja Varga Péter, amelyek az idei Miklós-napi Országos Rozé Borversenyen három aranyérmet hoztak pincészetünknek. Minden fogáshoz jó választásnak tartom valamennyit, különösen, ha csak egy palack bort akarunk kibontani. A borkülönlegességek mellett a forraltbornál is fontos, hogy megfelelõ minõséget válasszunk, ugyanis a kellemes ízhatást a bor fogja leginkább meghatározni. Ennek megfelelõen a félédes vagy édes borokat részesítsük elõnyben, ehhez a legjobb választás a Töpszli, ami késõi szüretelésû. természetes édes vörösborunk, illatában és ízében a sherrys jelleg dominál, érdekesen párosulva a meggy és utóízében a csokoládé ízérzetével.”

Forrás:
[hirszerkeszto]