Borban az igazság…
A Francia Boregyetem támogatásában Pécsett másodszor megvalósuló tanfolyam a borászattal kapcsolatos elméleti ismereteket a gyakorlati tapasztalatok átadásával igyekszik elmélyíttetni a résztvevõvel. A 280 órás kurzus intenzív hetein napi 8 órán át lesz majd részese a jelentkezõ olyan oktatásnak, amely a szõlõ termesztésétõl, a gyümölcs és a nedû különbözõ fajtáinak történetétõl, a bor készítésén át a fogyasztás etikettjéig szinte mindent ismertet. A képzés zárásaként a hallgatónak szakdolgozatot kell majd írnia egy választott témában, amelyet megvédve és egy borkóstolós elemzéssel kiegészítve lesz jogosult OKJ-s bizonyítványa átvételére. Amennyiben minimum 20 fõ jelzi a részvételi szándékát, márciusban indul a tanfolyam, mely a leendõ sommeliert megismerteti a magyar, illetve a francia borfajtákkal – merthogy a PTE és az ország egyéb egyetemeinek borszakértõ elõadóihoz csatlakoznak majd a francia nedû kultúrájának neves ismerõi is.
A képzésben való részvételért 280.000 forintot kell fizetniük a hallgatóknak, mely összeg elsõ részletének (100.000 Ft) befizetési határidejéül március 13-át állapították meg a szervezõk.
– Tavasszal indul a sommelier képzés Pécsett; tegyük elõször helyre a fogalmat. Mit is kell pontosan ezalatt érteni?
– Õ kifejezetten a borral foglalatoskodó embert jelenti, de a kifejezés összetett; a képzésünk szól a pincérnek, a szakácsnak, szõlésznek, borásznak, kereskedõknek és mindazoknak akik szeretik a borokat és szeretnék közelebbrõl is megismerni. A somelier a borértést jelenti igazán, azt, hogy ismerem a bort, és információkkal tudok szolgálni róla, tudom ajánlani az érdeklõdõnek.
– A Dél-Dunántúlon jelentõs bortermelõ vidékek vannak. Mi az oka annak, hogy Pécsett most második alkalommal indul sommeliereket képzõ tanfolyam.
– Ez egy egyedülálló kezdeményezés volt, a borral kapcsolatos szakértõképzés az országban sehol máshol nincs. A mi tanfolyamunk túlmutat a borértõ kiképzésén, õ nemcsak megkülönböztetni tudja majd az italokat, hanem azt is ismeri a kurzus végére, hogy mit milyen ételhez, mit milyen napszakban, vagy alkalomhoz kell javasolni. Az asztalon mit hol kell elhelyezni… szóval a bor történetén túlmenõen az italfogyasztás kultúrájában szerez jártasságot. A jó sommeliernek továbbá kell értenie a bor megfelelõ minõségû felszolgálásához és értékesítéséhez is.
– Ön szerint jelenleg mennyire kiépült regionális, vagy országos szinten a borkultúra?
– Egyre szélesebb réteget érint meg, és azt veszem észre – hál” Istennek – hogy a mennyiségi fogyasztásból a minõségi fogyasztás felé tartunk.
– Nyilván igaz, hogy csak gyakorlat teszi a mestert; azzal, ha valaki az önök képzésérõl papírral a kezében lép ki, mi mindent tudhat magáénak? Miért érdemes borsommeliernek tanulni?
– Úgy gondolom, hogy olyan rálátása lesz a kultúrára, ami az iskolában, illetve csak úgy az élet során nem adatik meg.
A bor egy élvezeti cikk, nem az alkoholt kell benne keresni, hanem az élményt. Erre kell ráérezni. Azt gondolom, egy nép borfogyasztása elmeséli a közösség kultúrájának színvonalát is. Amit fogyasztasz, és ahogy ezt teszed, olyan vagy – vallja Rippl Béla, a Magyar Borakadémia tagja.
Forrás:
Pécsi Napilap
http://www.pecsinapilap.hu