Bor mellett büntetlenül torkoskodhatunk?
Egereknek adva a vegyület a kalóriadús táplálkozás számos mellékhatását ellensúlyozta, növelve a várható élettartalmat. Habár a kemikália nem kínál megoldást a túlzott mértékû evés összes következményére, és nem fogyaszt le, de számottevõen csökkenti az egészség-károsodás következményeit. A Nature címû tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint a kutatócsoport felfedezése segíthet az elhízott embereken. A resveratrol nevû molekula a vörös szõlõben és a vörösborban található meg.
Elõzõleg kutatók már bebizonyították, hogy bizonyos élõlények esetében öregedés-gátló hatása van, az élesztõgombák estében 60 százalékkal, a férgek és legyek esetében 30 százalékkal, míg a halak esetében szintén 60 százalékkal hosszabb életet eredményezve. Az elõzõ kutatások szintén a resveratrol hatásának tulajdonították az életciklus meghosszabbodását.
A molekula pontosabb hatását emlõsökön is vizsgálandó, a kutatók középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre, melynél az energiabevitel 60 százalékát zsírban adták a rágcsálóknak.
Az egerek étrendmódosítása után fellépõ egészségügyi problémák több ponton egyeznek az egészségtelenül táplálkozó emberek gondjaival. Így nõtt az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának veszélye, s növekedett a szívroham kockázata.
Az eredmények azt mutatták, hogy az a rágcsáló, mely rendszeresen kapott a resveratrolból, ugyan nem fogyott le, de csökkent a glükóz szintje, egészségesebb máj és szívmûködést mutatott, és javultak a motorikus képességei, a szintén zsírkúrán tartott ám a resveratrol kezelésben nem részesülõ társaihoz képest.
A resveratrollal kezelt egerek, az orvosok szerint szinte az egészséges táplálékon tartott társaival megegyezõ egészségügyi mutatókat ért el. A vegyület ráadásul az élettartamot is növelte, 31 százalékkal csökkentve a halál veszélyét a hízókúrát követõen.
A resveratrol pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert, de a tudósok azt feltételezik, hogy aktiválja a SIRT1 nevû gént, mely a fehérjék családjába tartozik, és feltételezhetõen a hosszú életet segíti elõ.
„Hat hónap után a vegyület a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását ellensúlyozta” – mondta a BBC-nek Dr. Rafael de Cabo a Harvard Egyetem Nemzeti Öregedéskutató Intézetének tudósa.
„A resveratrol egészségjavító hatásai, melyeket az egereknél tapasztaltunk, igen jó elõjelek a klinikai teszteket illetõen” – tette hozzá de Cabo kollégája, David Sinclair a Harvard patológus professzora. „A vegyület révén sikerülhet távol tartani, olyan idõsebb korban megjelenõ betegségeket, mint a cukorbetegég második típusa, a szívroham vagy a rák, de erre csak sok idõ és további kutatások deríthetnek fényt.”
Egy kísérõ cikk szerzõje, Peter Rabinovitch a Washingtoni Egyetem professzora szerint, a felfedezés igen hasznos lehet az emberiség számára, ennek ellenére nagy kockázatot is rejt magában. „A resveratrol nagy dózisban történõ bevitelének hosszú távú hatása az emberi szervezetre nem ismert, és olyan mellékhatásokat eredményezhet akár egy évtized után is, melyeknek drámai következményei lehetnek.”
Rabinovitch szerint egyelõre a legjobb, amit tehetünk, ha egy pohárka jó vörösborral hátradõlünk és lazítunk, a borban lévõ resveratol mennyisége ugyanis, a kísérleti egereknek rendszeresen beadott dózisnak csak 0,3 százaléka.
Forrás:
HVG
http://hvg.hu