Boglári borvidék: Szüretelik a zamatos fürtöket
Az országban elsõként a boglári borvidéken kezdõdött meg az idei szüret, miután itt termesztik tömegével a korai érésû fajtát. A szüret így is három héttel késõbb indult, mint tavaly a rendkívüli idõjárás miatt. A boglári Tamás Sándorék már megszokták, hogy a nyári melegben szedik a tõkék illatos, édes gyümölcsét. Háromezer négyzetméteres rádi ültetvényükön tegnap reggeltõl 14 fõs csapat szüretelte a csabagyöngyét, amivel délután 4 órára végeztek. Tamás Sándorné elmondta, hogy 15 éve vásárolták a BB-tõl a területet, így hozzáteheti, hogy maguk nevelték fel a szõlõt. Most is a családtagok, ismerõsök segítettek a szüretben, tehát az õsszel a nyugdíjas asszony sok helyen megfordul majd, mert az emberek visszaadják egymásnak a segítséget. A családot tízéves szerzõdés köti a BB-hez, így a hûség kamatozik, mert bízhatnak abban, hogy a termés jó részére van vevõ és garantáltan megkapják érte a védõárat. Legfeljebb azt kell igen alaposan kiszámolni, hogy marad-e valami a mûvelésre kifizetett költségek után, mert az már látszik, hogy kevesebb lesz, mint az elmúlt évben.
Happ István, a BB Borgazdasági Rt vezérigazgatója azt mondta, hogy 800 tonna csabagyöngyét vesznek át, elsõsorban a szerzõdéses partnereiktõl. Az idei termés 5-6 százalékkal több a tavalyinál, de a minõsége szerényebb. A vezérigazgató tegnap délután vizsgálódott: a legjobb mustfok 16,3, a legkisebb 13,6 volt. A tavalyi cukorfok átlag 15,1 volt a csabagyöngye fajtánál. A szerzõdéses partnereknek bruttó 54,88 forintot fizetnek a szõlõ kilójáért, a többi eladónak 5 forinttal kevesebbet. A szõlõ mennyisége némiképp ellensúlyozhatja a nagyobb mértékben növekvõ mûvelési költségeket. A szüret egyhetes pihenõ után az irsaiolivér szedésével folytatódik szeptember 6-tól.
Forrás:
Somogyi Hírlap
http://www.somogyihirlap.hu