Az olcsó ebéd után jön a Nyitott Pincék Napja
A Torkos Csütörtök után újabb jelentõs állomásához közeleg a Nagy Ízutazás 2006 elnevezésû egész éves rendezvénysorozat. A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére június 4-én Magyarország 21 borvidékén közel 200 pincészet várja vendégeit egy ingyenes borkóstolásra. A Pünkösd vasárnapra idõzített eseményen a pincegazda fogadja a látogatókat, akik 9 és 19 óra között háromféle borból is kortyolgathatnak.
„Az akciót hagyományteremtõ céllal hívtuk életre” – mondta az mfor.hu-nak Galla Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. „Ezentúl minden évben hasonló keretek között rendezik meg a pincészetek a borkóstolást.” Galla Gábor szerint a Nyitott Pincék Napja hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre nagyobb borkedvelõi kör alakuljon ki az országban. A vezérigazgató azt is fontosnak tartja, hogy ezen az eseményen a pince gazdájától, vagy egy másik borásztól hallhatnak érdekességeket és fontos információkat a vendégek.
Kutatások szerint az elmúlt másfél évtizedben a bor divattá vált Magyarországon. A felmérésekbõl az is kiderül, hogy a minõségi borok fogyasztása és a borgasztronómia az egyetemisták és fõiskolások körében hódít legnagyobb mértékben. Azzal azonban a magyar lakosság nagy része is egyetért, hogy gasztronómiai értékeink, illetve boraink jelentõs helyet foglalnak el az ország turisztikai kínálatában. Ezzel együtt a kulináris élvezetek döntõen még mindig nem motiválják a belföldi turistákat az utazásaikban.
„A borturizmus élénkítésének érdekében több száz akciót rendezünk évente” – magyarázta Galla Gábor. „A magyarországi borrégiókat és borutakat bemutató többnyelvû tájékoztató füzetek kiadása mellett rendszeresen szervezünk tanulmányutakat a kül- és belföldi újságírók, valamint utazási szakemberek részére. Ezen kívül a boraink kínálatát a hazai és külföldi kiállításainkon is bemutatjuk.”
„Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a turisták fogadására a pincészetetek egy része még nincsen felkészülve” – mondta lapunknak Nyikos István, a Magyar Borok Háza ügyvezetõ igazgatója. „A vendégek részére többféle szolgáltatást kell nyújtani, a borkóstolás önmagában még nem hozza meg a sikert.”
A hazai pincészetek között természetesen olyat is találni, amely minden igényt kielégítve áll a látogatók rendelkezésére. Egyikük-másikuk akár 30-40 ezer vendéget is fogad évente. „A turisták fõként a látványos pincéket és a jó nevû borászokat keresik fel” – mondta az mfor.hu-nak az egri Vincze Béla, aki 2005-ben elnyerte az Év bortermelõje díjat. „Mi például hideg-meleg ételekkel is szolgálunk, arra azonban nem rendezkedtünk be, hogy igazán nagy tömegek igényeit is ki tudjuk elégíteni.”
A Magyar Turizmus Zrt. 50 ezer példányban jelentette meg a Nyitott Pincék Napja elnevezésû kiadványát, amely tartal- mazza a rendezvény leírását és az akcióban résztvevõ pincészetek elérhetõségét. A füzetek- hez többek között a Tourinform-irodákban, egyetemeken, fõisko- lákon és borgasztronó- miai rendezvényeken lehet hozzájutni.
Forrás:
mfor
http://www.mfor.hu