Az év elsõ szürete!
[tn_2_bal.jpg]A jégbor a természet ritka ajándéka. A Vylyan Pincészetnek, Ipacs Szabó István fõborásznak egyszer már megadatott, hogy elkészítse elsõ jégborukat, az éppen öt éve, a 2004. január 7-én szüretelt cabernet franc szõlõbõl.
Idén újra itt a lehetõség, hiszen a jócskán fagypont alatti hõmérsékletben olaszrizling szõlõik várják dermedten, hogy kesztyûs kézzel bánjanak velük.
A jégbor készítés titka, hogy -5 °C alatt a víz kifagy a bogyóban és a must természetes úton koncentrálódik, beltartalmi értékeiben gazdagabb lesz, lehetõséget teremtve egy egyedi ízvilágú desszertbor készítésére. Akkor lehet szüretelni, ha a hõmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret idõpontjában ott is marad. A mi hõmérsékleti viszonyaink között ezért kell a szüretet már éjszaka elkezdeni.
A jégbor szüretet a Vylyan birtokon január 10-én (péntekrõl szombatra virradó) hajnali 1 órakor kezdik a jósolt mínusz 10 fok alatti hõmérsékleten, Michelin-babának beöltözve, fejlámpával felszerelkezve a Pillangó dûlõben.
Szívesen látják azokat az érdeklõdõket, akik elég bátorságot éreznek magukban, hogy velünk tartsanak!
Jelentkezés, információ Ipacs Szabó Istvánnál a 30/219-02-91-es számon.