Adj nevet a bornak!
Borkulturális, mi több, borbár-kulturális mozgalomként definiálja magát az újonnan létrejövõ, jórészt budapesti borbárokból álló társulás, amely elsõ körben egy egyen palackozású, csavarzáras, bisztróstílusúra hangolt szekszárdi kékfrankost kíván létrehozni. A választással a Kárpát-medencei szõlõfajták népszerûsítése a cél, így a jövõben a „bárbor”-szortiment további helyi fajtákkal fog bõvülni.
A mozgalom fontosnak tartja a tudatos, minõségi és mértékletes borfogyasztást, amelynek a népszerûsítésére közös programokat: borbártúrákat, vidéki pince- és dûlõtúrákat, egymásnál való vendégszerepléseket dolgoz ki.
A mozgalom elsõ aktivitása a fent említett, közösen létrehozott kékfrankos bor, amelynek alapanyagát a szekszárdi Sebestyén Pince biztosítja. A fiatal szekszárdi borász, Sebestyén Csaba 2017 tavaszára tervezi a bor piaci bemutatását. A bor a mozgalom tagjainál lesz kapható, kóstolható.
Pályázat
A borbárok a www.nevetadokabornak.hu weboldalon névadásra biztatják a vendégeket, a borkedvelõ közönséget. A pályázók értékes, a nyolc borbár által felajánlott nyereményekkel – aszú-, pezsgõ-kóstolóprogramok, tematikus esteken való részvétel – gazdagodhatnak. Mint a honlapon olvasható: „Rövid és frappáns nevet szeretnénk, amit jó érzéssel írunk rá a nagy gonddal elkészített borunkra. Olyat, ami kifejezi mindazt, amirõl kezdeményezésünk szól. A szakmaiságot, a jókedvet, a bor szeretetét és a közösségben gondolkodást.”
A szervezõk a december 12. és január 1. között beküldött tippek közül választják ki a három legjobbat, amit január 2-tõl 15-ig közönségszavazásra bocsájtanak.
Részt vevõ borbárok:
ETAP WINE BAR
Az ETAP Wine Bar alapkoncepciója: a feszengõs vonalból kilépve egyfajta hidat képezni a borbár és a hagyományos „beülõs hely” között. Az ETAP-ban otthon érezheted magad munka után, ugyanakkor központi elhelyezkedése miatt buli elõtti találkozóhelynek, de egész estés programnak is ideális.
0,75
Milyen a nullhetvenöt? Könnyed, letisztult, hazai. Széles választékkal és két nagy terasszal várja a betérõ vendéget. Több mint 100 féle bor, csapolt sör, házi szörpök, limonádék különleges, terület szelektált kávé és bisztro jellegû konyha jellemzi.
DOBLO WINE & BAR
A Doblo mára egy kultikus hely lett, ahol minden este az az érzése az embernek, hogy bármi megtörténhet. Meg is történik. Törzsvendégek és a „ritkán jövõk” típusú vendégek érdekes egyveleget alkotnak, betévedt jazz-zenészek dzsemmelnek. Borkínálatuk a magyar pincészetek válogatott boraiból áll össze.
KÖZ’PONT
Kecskeméten az elsõ borbár. Nem nagyméretû, de különleges élményt nyújtó közösségi hely. A dolgok kiindulópontja, központja: Legyen szó a reggeledrõl, a nagy gonddal készített kávéval… friss puha croissant, hogy jól induljon a napod… a randidról egy jó borral… az estédrõl még több jó borral…
TASTING TABLE
A Palotanegyed szívében található Tasting Table egy olyan borbolt, kóstoló- és rendezvényterem, ahol nemcsak kóstolhatsz, de tanulhatsz is: magyar borkínálatukból naponta tartanak vezetett kóstolókat magyar illetve angol nyelven, ahol a borokról történõ eszmecsere szinte a látogatás kötelezõ része!
PALACK
A Palack egy új, multifunkcionális színfoltja a XI. kerület bohém negyedének. Térj be elviteles szendvics ebédre, délutáni 5 perces fröccsre vagy egy kellemes esti borozgatásra buli elõtt. Azért, hogy ne unatkozz, borkereskedésük kínálata folyamatosan bõvül és változik.
ANDANTE BORPATIKA
Az Andante Borpatika Budapest szívében, egy mûemléképületben várja vendégeit. Egyszerre barátságos, otthonos és elegáns: ablakaiból lélegzetelállító kilátás nyílik a Dunára, a Lánchídra, a Bazilikára és az Akadémia épületére. A kínálatban palackkal és pohárral is rendelhetõ legjobb magyar borok szerepelnek.
VINOPIANO
A VinoPiano az Élesztõház borbárja, a borsziget a sörfolyamon. A hely célja ismeretlenebb és kisebb pincészetek felkutatása és bemutatása. Náluk te is megismerkedhetsz fantasztikus kistermelõi, „kézmûves” borokkal, melyek hordozzák készítõjük kézjegyét, egyedi stílusát, jellegét, melyben a fajta, a terroir és az évjárat is jól felismerhetõvé válik.
További résztvevõk:
BORTÁRSASÁG
Több mint 20 éve kezdték tevékenységüket néhány kistermelõ boraival. A lényeg azóta sem változott: jó borok és hiteles borászok. 700 bor, 70 párlat, hozzáértõ kollégák. A borbár-összefogás szakmai koordinátora a Bortársaság.
SEBESTYÉN PINCE
1998-ban családi vállalkozásban alapította pincészetét Sebestyén Csaba Magyarország egyik legjobb klimatikus adottságokkal rendelkezõ termõhelyén, a Szekszárdi borvidéken. A fiatal borász jelenleg 12,5 hektáron dolgozik, pincéje fõ fajtája pedig a kékfrankos, mely bikavérei alapanyaga is.
WINE FLOW
Az oldal célja bemutatni a hazai borvilág és az ahhoz kötõdõ gasztronómiai szcéna történéseit. Az egyes borok és éttermek, bisztrók, borbárok ajánlása/kritikája mellett fontos cél megismertetni az olvasókkal azokat a személyeket is, akik az életüket hivatásuknak szentelték, s minden nap azon fáradnak, hogy a fogyasztóknak minél tökéletesebb ital kerüljön poharukba, minél nagyszerûbb étel a tányérjukra. A Wine Flow emellett bortanácsadással is foglalkozik, partnerei között éttermek, borbárok, hotelek, borászatok találhatók.
Forrás:
hvg.hu
http://hvg.hu