A villányi társ a magányban is
A villányi bor kedveli a társaságot, és társ a magányban is.
Bock József mondta mindezt tegnap, akinek szakértelménél talán kedvessége nagyobb, s kinek napjai mostanában nemcsak a maga háza táján szorgoskodó gazdaként, hanem a Villányi Borvidéki Tanács elnökeként is telnek. Így érthetõen izgatott volt. Hiszen minden borverseny a termelõ megmérettetése. Bock József szerint e táj borai hordozzák a Szársomlyó vulkanikus kõzeteinek ízét, a nap sugarait, és õrzik a villányi emberek szorgalmát. Szívükbõl-lelkükbõl egy-egy darabot. A vörösborok ettõl bársonyosak, a fehérek ettõl selymesek. A villányi ugyanis savaiban nem tolakodó, nem durva, s tannintartalma inkább felemel, mint földre nyomna. A sötétvörösek, mint a cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir az ízeikben az erdõk gyümölcseit hordozzák, s a barrique hordókból melléjük simul a vanília, csokoládé. A fehérek tisztán virágillatúak.
Jekl Béla, az eredetvédelmi bizottság tagja hozzátette: nem véletlen, hogy külföldön sokan Villányt már kis-Bordeaux-nak hívják. Úgy véli, hogy a tegnapihoz hasonló háziverseny akár egy országos megmérettetéssel felér. Nem véletlenül volt tehát szigorú a zsûri, köztük dr. Kállay Miklós egyetemi tanár, a Magyar Borakadémia elnöke és Katona József, ma már nyugdíjas szakértõ, aki több mint harminc éve minõsíti a táj felhozatalát. Õk is azt mondták, amit minden villányi gazda érez: amelyik bor itt érmet kapott, az bárhol megállja a helyét.
Kállai Péter fiatal villányi termelõ 2005-ös portugieser nedûje nyerte el a fõdíjat a tegnap lezajlott hegyközségi versenyen, melyen több mint 300 bor megmérettetésére került sor. A fõdíjat – a hagyományoknak megfelelõen – minden alkalommal a legszebb kékoportónak ítélik oda. A város egyik legrangosabb összevetésén ezúttal 17 nagyarany, 62 arany, 152 ezüst, illetve 84 bronzérem került kiosztásra a szigorú zsûri bírálata alapján. A település borászai ebben a hónapban egy másik megmérettetésen is helyt kell álljanak, ugyanis a Magyar Borok Házában az általuk termelt nedûket kóstolhatják meg az érdeklõdõk. A mai nap során épp Gere Attila borai kerülnek terítékre, míg az elkövetkezõ napokban – többek mellett – megkóstolhatók lesznek a Wunderlich, Kecskés, Blum, Csányi, Molnár, Jekl pincészetek nedûi is. A kóstolások alkalmával az ízlelõk személyesen is találkozhatnak a borászokkal, tájékoztatott a borút egyesület vezetése.
Forrás:
Dunántúli Napló
http://www.dunantulinaplo.hu