A Pannonhalmi Apátsági Pincészet lett a 2010-es év pincészete
A kitüntetõ címmel a hét éve mûködõ apátsági pincészet munkáját, az évszázados hagyomány újjáélesztését és a bevezetett világszínvonalú technológiát ismerték el indoklásuk szerint a díj alapítói, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szõlõ- és Bortermelõk Szövetsége.
Liptai Zsolt elmondta: még nem fordult termõre minden telepítésük, de bízik abban, hogy a páratlan adottságú borvidék meg tudja mutatni igazi arcát, és „oda emelkedik vissza, ahonnan elindult”.
A szõlészet és a borászat kezdetei hosszú évszázadokra nyúlnak vissza a térségben. A Szent Márton hegyén élõ bencés szerzetesek mindig is szoros kapcsolatban voltak a szõlõtermesztéssel és a borkészítéssel. A második világháborút követõen a tradíció kényszerûen megszakadt, a pincészet és a szõlõbirtokok állami tulajdonba kerültek. A rendszerváltást követõen 2000-ben kezdtek körvonalazódni azok a tervek, amelyek révén 2000 négyzetméter alapterületen háromezer hektoliter tárolókapacitással felépült 2003-ban a pannonhalmi apátsági pincészet. A pincészet ültetvényeirõl származó szõlõt a monostor tövében lévõ új pincében és borházban a legmodernebb technológiával dolgozzák fel. A pincészetbe látogatók betekintést nyerhetnek a borászati munkába és annak eredményeibe.
A 2003-as elsõ évjáratból 50 ezer palack, a tavalyiból már 250 ezer palack bor készült. Liptai Zsolt hangoztatta: szeretnék elérni a 320 ezer palackos teljesítményt 2014-2015-re.
Forrás:
MR1-Kossuth Rádió
http://www.mr1-kossuth.hu