Kevesebb a szõlõ
A szakember errõl azt követõen nyilatkozott, hogy elkészült a HNT által végzett idei hivatalos termésbecslés, amelyet átadtak a szaktárcának. Horváth Csaba jelezte: a kedvezõtlen idõjárás, valamint a növényvédelmi munkák eltérései miatt jelentõs különbségek alakultak ki az egyes magyar borvidékek között. Példaként említette a kunsági borvidéket, ahol az idén a felét szüretelhetik a szõlõkben, mint a múlt évben, míg a villányi borvidéken csak mintegy 10-15 százalékkal kisebb a termés a tavalyinál. A fõtitkár arról is szólt, hogy az idei bor mustfoka mintegy 2 mustfokkal kisebb az elõzõ évinél. Az érett szõlõ mustfoka általában 17-19 mustfok között van. Így az idei évjárat általában frissebb, savasabb, szaknyelven „gerincesebb” bor lesz – tette hozzá. A szüretet augusztus végén kezdték el a szõlõs gazdák, és várhatóan szeptember végén, október közepén fejezõdik majd be a fõszüret az idõjárástól függõen, de egyes fajtáknál a szüreti munkák akár novemberig is eltarthatnak – közölte Horváth Csaba.
Forrás:
Index
http://index.hu