A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné
Tegnap már hatodik alkalommal tartották meg a Botrytis Forumot, amelyet a világ botrytises édes borait termelõ országainak képviselõi azzal a céllal hoztak létre tizenkét évvel ezelõtt, hogy felhívják a figyelmet a botrytises természetes édes borok különleges termõhelyi és borászati értékeire.
Az eszencia az összegyûjtött aszúszemekbõl kicsöpögõ nektár, mennyisége rendkívül kicsi. Íze és struktúrája a világon egyedülálló, mint ahogy a 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszenciáé is, amely 2,5 százalék alkoholtartalommal és 570 gramm/liter cukortartalommal bír. A rendkívül magas cukortartalmú aszúszemek képzõdéséhez nélkülözhetetlen a nemes penész, azaz a Botrytis cinerea megjelenése a szõlõültetvényeken.
Forrás:
Magyar Hírlap
http://magyarhirlap.hu