A jó bornak nem kell cégér! De ünnepelni érdemes
A 631 éves Soltvadkert történetét a kezdetek óta meghatározza a szõlõ és a bor. Nem véletlen, hogy a három város Vadkert, Kiskõrös és Kecel borászai itt jöttek össze egy pohár szõlõnedû mellé.
Haszilló Ferenc keceli polgármester a borüzletrõl közölt részleteket: „Az itteni térségben feltétlenül szükség van arra, hogy reklámozzuk az itteni szakembereket és a borkultúrával kapcsolatban lévõ emberek munkáját. Mivel nagyon rossz az ázsiója ennek a térségnek a borral kapcsolatban.”
A kiskõrösi kistérség 15 településének lakója nem csak a múltban, a jövõben is szeretne a borászatból élni.
„Azért fogtunk össze – mondta Kiskõrös polgármestere -, mert a kistérségünk erõs, a kistérségi összefogásban van a jövõ, nem csak a szõlõnk érdekében, nem csak a borunk érdekében, hanem minden területen most a kistérségi összefogás nagyon fontos.”
A pincemesterek szerint a Kiskunságban is ugyanolyan jó minõségû borok készíthetõk, mint az ország történelmi borvidékein. Fejlesztésre, változásra azonban itt is szükség van.
„A technológián kell elsõdlegesen fejleszteni, mert a szõlõ, a minõség, az alapanyag itt van. És nagyon fontos elõttünk álló lehetõség a borturizmusban tovább lépni” – fûzte hozzá a soltvadkerti polgármester, Lehoczki Ferenc.
A jövõben 3 milliárd forintot fordíthatnak erre a fejlesztésre a borászok. A gasztronómiai szakíró szerint emellett szemléletváltozásra is szükség van.
Az alföldi boroknak talán már nem is kell cégér, de azért kóstoltatni nem árt a hordók tartalmát, nehogy elfeledkezzenek róla.
Forrás:
Híradó
http://www.hirado.hu