A jégverés után most újabb átok sújtja a szõlõsgazdákat
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának fõtitkára elmondta, pontos adatot augusztus 15-t követõen tudnak mondani, addigra kértek ugyanis termésbecslést. Egy biztos, mondta a fõtitkár, borból nincs nagyobb készlet. Az idén egyébként 30-40 százalékkal növekedtek a mûvelési költségek, mely a permetszerek, a gázolaj, és a munkaerõ drágulásából adódik. Kérdés, ilyen elõzmények után a felvásárlók megadják-e a tavalyi szõlõárakat, melyek eddig a legmagasabbak voltak. Tavaly például egy kiló kékfrankosért 95-120 forintot, egy kiló olaszrizlingért 80-90 forintot fizettek a felvásárlók, Tolna megyében. Horváth Csaba elmondta, sok panasz érkezett a borászok részérõl, hogy vannak pincészetek ahol visszaélnek az Olaszországból importált bor felhasználásával. A nemzeti tanács emiatt az agrártárcától megrendelt egy célvizsgálatot még a szüret elõtt. Arra kérnek választ, hogy jogszerû feltételek mellett használják-e az import bort. Egy ilyen vizsgálat megnyugtatná a hazai szakmát és áttekinthetõvé tenné a helyzetet, nyilatkozta lapunknak a fõtitkár.
Idén nem lehet rutinból borászkodni
Az idén ismét nem lehet majd rutinból borászkodni, mondta Módos Ernõ, az Alisca Borrend nagymestere. Nagyon változatos a szõlõk állapota, sok a betegség. A gazdák figyelmességén múlik, hogy sikerül-e az optimális szüreti idõpontot meghatározni. Ehhez azonban folyamatosan figyelni kell a szõlõ sav- és cukortartalmát. A biológiai érettségénél az optimális arány még 1:1, az érettebb szõlõnél pedig már 1,5:1, a cukor javára. Ugyancsak figyelni kell arra is, ha sok a lisztharmatos fürt, mert ha a szokásos módon kezelik az ebbõl készült mustot, akkor penészes lesz az illata, íze a bornak. Ma már kiváló készítmények, speciális élesztõk vannak, melyek segítségével javítható a problémás szõlõbõl készült must állaga. A fehérszõlõbõl készített bornál az ülepítésre, illetve a nyálkázásra hívta fel a szakember a figyelmet. Ez utóbbi megszabadítja a szõlõszemet a penészgombás üledéktõl. Vörös boroknál az idén arra kell figyelni, hogy ne legyen elhúzódó az erjedés.
Forrás:
TEOL.hu
http://www.teol.hu