A mûnyelv lekörözheti az emberi alkatrészt – Borkóstolásra remek eszköz
Cecilia Jiménez-Jorquera egyszerûen ET-nek (Electronic Tongue) szólítja az általa és munkatársai által kifejlesztett különleges szerkezetet. A barcelonai mikroelektronikai intézet munkatársa vezetésével kifejlesztett mûnyelv tesztjének eredményeirõl a Royal Society of Chemistry jóvoltából tudósít a The Register.
Eszerint a mûnyelv gyors, rendkívül érzékeny és tanítható, ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetõen pedig akár át is veheti a borkóstolók szerepét. A mesterséges szerv nem csak pontosan tudja kategorizálni az alapvetõ ízeket (édes, sós, savanyú, keserû), de kifinomult azonosításra is képes. Meg tudja határozni például, milyen szõlõfajtából készült a bor és melyik pincészetbõl származik. Jiménez-Jorquera szerint ET hatékonyan szûri ki a bor évjáratával és származásával kapcsolatos csalásokat.
Kapcsolódó anyagok
Forrás:
VG.hu
http://www.vg.hu