A helyben eladott bort küldik harcba a gazdák az import ellen
A Neszmélyi borvidéken jobbára fehér borokat készítenek a gazdák. Most virágzik a szõlõ, de a párás melegekben a növényvédelemre nagy gondot kell fordítani, hiszen egy betegség elviheti az idei termést, amit most jónak ítélnek a szakemberek.
Szöllõsi Mihály neszmélyi borász azt mondja, nagyon szép most a szõlõ. Az elmúlt idõszak esõi kicsit veszélyessé tették ugyan a helyzetet, de ahogy csak lehet, védekeztek, így bíznak abban, hogy meglesz az alap a „nagy borokhoz” – mondja a gazda, aki a 35 hektárján csak különbözõ fehér szõlõt termel, mert makacsul azt vallja, Neszmély a fehér borok hazája. A reduktív technológia mellett az utóbbi években megjelentek a fahordós, barrik érlelésû fehér borok is, amelynek nagy sikere van a fogyasztóknál és a borversenyeken is.
Az import borok aránya ugyanakkor még mindig nagyon magas, a multik polcai tele vannak ilyen termékekkel, a legfontosabb ezért számukra a helyben eladott bor. Ezért is szerveznek a falusi turizmushoz kapcsolódva pincelátogatásokat, 70-80 fõs borkóstolókat, kemencés sütéseket. Elsõsorban a belföldi piacban gondolkodnak az indulástól fogva, a helyben fogyasztók mellett sok az étterem is vásárlók közt, de jelen vannak a nagy áruházláncok polcain is, és van néhány külföldi partner is, elsõsorban Lengyelországból, de egy még Japánból is.
Forrás:
Híradó
http://www.hirado.hu