A fémkupakos bor nem is olyan rossz?
A borosüvegek többségét manapság is parafadugóval zárják le, ám a gyártók próbálkoznak a fémkalapos megoldással is.
A csavaros megoldás mellett szól, hogy eliminálja a bor parafával való beszennyezodését. Ugyancsak nincs szükség a megbontáshoz segédeszközökre, mint a dugóhúzó, és sokkal könnyebb kinyitni a csavaros sapkával ellátott üvegeket.
A \”Which?\” (Melyik?) nevu magazin vezeto szupermarketeket és italbolt-láncokat kért meg, hogy javasoljanak három csavaros bort. 16 hagyományos parafadugós palackot – összehasonlításképpen – ugyancsak kiválasztottak a megkérdezettek.
Nyolc profi borkostolót kérték fel, hogy – bekötött szemmel – állítsák rangsorba a borokat. Természetesen ok nem tudták, melyik bor csavaros, és melyik nem az.
A fehérborok közül a csavarkupakos nyerte a legmagasabb pontszámot. A bírák indoklása szerint frissessége, jellegzetessége, élénksége a többi kipróbált boré fölé emelkedett.
A vörösborok kóstolója már nem volt ilyen egyértelmu. Itt a hasonló minoségu – csavaros és dugós – borok közt nagyobb különbségekre nem derült fény.
A magazin által 1700 olvasóval készített felmérés azt mutatta, hogy a borforgalmazóknak a csavaros megoldással komolyan kell számolniuk.
A válaszadók háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy vásárolt már fémfedelú bort, és körülbelül ugyanennyien értettek egyet azzal, hogy társadalmilag nem annyira elfogadott, mint a parafadugós verzió. Ugyanakkor csak minden második ember mondta azt, hogy a fémkupakos bor alacsonyabb minoségu, mint a hagyományos fajta.
Forrás:
Magyar Hírlap
http://www.magyarhirlap.hu