A fehérborok vitték a prímet a kõrösi versenyen
Ebbõl negyvenegy fehér-, tizennégy rozé, öt siller- és tíz vörösbor volt. A zsûri tagjai három mintának nagy aranyérmet, huszonháromnak pedig aranyérmet ítéltek. A kiskõrösi borversenyen megválasztották a város borait is. A Szentpéteri Borpince Kft. két terméke, a 2016-os Chardonnay és a 2015-ös szüretelésû Blauburger, illetve a Vass Bor Kft. 2016-os Néró bora erõsíti a borváros presztízsét.
A megméretésen legeredményesebben szereplõk: Szentpéteri Borház, István Borház, a Boranal Kft., Vass Bor Kft., Kiss és Társai Kft. és a Kossuth Pinceszövetkezet voltak.
Filus János zsûritag, a Kaskantyúi hegyközség elnöke lapunknak elmondta, hogy a fehérborok szerepeltek igazán jól a versenyen. Amióta a kadarka termesztése háttérbe szorult, a kiskõrösi termelõk inkább a fehér fajtákat termesztik. Filus János hiányolta a térségre jellemzõ, tradicionális szõlõfajtákból készített borokat, így a kadarkát, az ezerjót és az arany sárfehért.
A cserszegi fûszeresek és a kékfrankosok jól szerepeltek a megmérettetésen. Ez azért is fontos – mondta a szõlész – mert a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa álláspontja szerint azok a szõlõtelepítõk kapnak a pályázatuk benyújtásakor többletpontokat, akik az említett két fajta mellett még a rajnai rizlinget részesítik elõnyben.
Távol maradtak
Szûcs Gyula, a Kossuth Pinceszövetkezet elnöke is bírált. Hangsúlyozta, hogy bár összességében szép borokat kóstoltak a zsûritagok, a díjakat fõként a nagyobb cégek hozták el. Mindössze 9 kistermelõ nevezett a mintáival a cégek mellett. Az elnöke szerint a térségben a reduktív borok jelentik az ágazatban a kitörési lehetõséget. A vörösborokról az volt a véleménye, hogy még nyersek, az év második felében készülnek el teljesen.
Forrás:
baon.hu
http://www.baon.hu