A borfogyasztást népszerûsíti az AMC
Az egyik a Borszerda bor- és gasztronómiai akció tervezésére és kivitelezésére szól, amelynek keretében az éttermek fél áron adják majd a borlapon található magyar italokat vagy egy pohárral ingyen kínálhatják meg vendégeiket a ház borából. Ennek népszerûsítésére azok az ügynökségek pályázhatnak, amelyek rendelkeznek az elmúlt három évben (2005-2007) teljesített, legalább három, egyenként nettó 20 millió forint ellenértékû, marketingkommunikációs tervezéssel és kivitelezéssel kapcsolatos referenciával. A második és harmadik tender a jövõ évi borturizmus-, illetve fröccskultúrakampányok megvalósítására szól, ezekre azonban már három, egyenként legalább 50 millió forintos referenciát kell benyújtaniuk a részvételre jelentkezõknek. Az eljárásokat tárgyalásos formában bonyolítják le, a jelentkezési határidõ a Borszerda megvalósítására pályázóknak 2009. január 13., míg a borturizmus- és a fröccskultúrakampányoké január 27. – derül ki a közbeszerzési felhívásokból.
A nemzeti bormarketingprogram keretében végzett 2008-as piackutatás világított rá azokra a területekre, amelyekkel kiemelten kell foglalkoznunk – mondta lapunknak Nemes Richárd, a kampányok szakmai hátterét biztosító Bormarketing Kht. ügyvezetõ igazgatója. Ez alapján egyértelmûvé vált, hogy a borok hetven százalékát diszkontáruházaknak értékesítik, míg a fennmaradó részen a cateringszolgáltatók, a szaküzletek és a direkt pincei eladások osztoznak. Termelõi szemszögbõl a pincei eladás a legprofitábilisabb kereskedelmi forma, mert ezzel a termelõk a márkahûséget és a személyes kontaktus kialakítását is erõsíthetik. A kisebb pincészetek ugyanakkor nincsenek abban az alkupozícióban, hogy termékeik felkerüljenek a diszkontáruházak polcaira. A probléma orvoslására tehát olyan kommunikációs stratégiát kell kialakítani, amely az egészségturizmushoz hasonló potenciállal rendelkezõ borturizmust erõsíti – tette hozzá Nemes. Az állami támogatással megvalósuló kommunikációs kampányok éves költségvetése 750 millió forint. Ebben szerepelnek regionális és országos lefedettségû programok, valamint a külföldi promóció erõsítése is. A három különbözõ kommunikációs kampány egymást erõsítve, különbözõ idõsávokban indul és a nyár elején induló szezonra összpontosít. A Borszerda-kampány nem titkolt célja, hogy a Torkos csütörtök mintájára erõsítse az éttermi borfogyasztást, a fröccskultúrakampány pedig konkrét célközönséget, a fiatal felnõtteket szólítja meg és a kulturált borfogyasztás erõsítésére helyezi a hangsúlyt.
Forrás:
Napi Online
http://www.napi.hu