A bor új ruhája
[tn_2_bal.jpg] A kaliforniai székhelyû Ecologic Brands céggel mûködik együtt a borászat, hogy csökkentse a borosüvegek ökológiai lábnyomát – adta hírül a Termékmix szaklap.
Újrahasznosított, belül mûanyag bevonattal impregnált kartonpapírból készülnek a sztenderd bordeaux-i formátumok. Ezeknek a palackoknak 67 százalékkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint az üvegnek. A hagyományos csomagolásnál 85 százalékkal könnyebbek, így nemcsak környezetkímélõk, de a szállításuk is praktikusabb. A kiürült palackoknak a szelektív gyûjtõben a helye, nem kell eldobni, mert továbbra is újrahasznosíthatók.
A belevaló sem akármi. A Truett Hurst 26 hektáron termelõ kézmûves borászat a kaliforniai Dry Creek Valley-ban. Alapítói az elsõ Zifandel tõkéket az 1800-as évek végén Olaszországból hozták magukkal, ma is ez a birtok fõ fajtája a Sirah mellett. Tiszteletben tartva a terroirt, vallják, hogy a bor legyen fûszeres és merész, vagy gyümölcsös és elegáns. Az érlelésnél csak a legjobb francia és amerikai tölgyfahordókat használják.
Forrás:
hvg.hu
http://hvg.hu