XXI. Szőlész-Borász találkozó, Synvino Borverseny 2025
Beszámoló a Synvino Siófok, 2025.03.13. eseményről.
„A Synvino Borversenyt már huszonegy éve szervezzük a hazai borászatok, pincészetek számára. A rangos verseny egyrészt lehetőséget teremt számukra, hogy akár már az előző évjáratú boraikat megmérettessék, másrészt a rendezvény jó alkalmat teremt a szakmai tapasztalatcserére is az új trendeket, valamint szőlővel és borral kapcsolatos kérdéseket illetően”, mondta Dr. Varga Zoltán, a Syngenta termékmenedzsere a siófoki díjátadón. Mint kifejtette: a hivatalos adatok szerint az elmúlt évben Magyarországon 58 ezer hektáron termesztettek szőlőt, a számos időjárási és egyéb kihívás mellett 3,73 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák, ami 11%-kal kevesebb, mint az elmúlt 10 szezon átlagtermése. A hivatalos becslések szerint ebből mintegy 2,6-2,8 millió hektoliter bor készülhet. Az elmúlt szezont mérlegre téve száraz és meleg esztendő volt 2024: a szőlő fenológiáját tekintve előrébb volt az átlaghoz képest. Az időjárás szélsőségei és a gyors, illetve korai szüret volt a legkomolyabb kihívás. Növényvédelmi szempontból a lisztharmat okozott problémát egyes térségekben a termelőknek.
A 2025-ös XXI. Synvino Borversenyre összesen 400 bort és pezsgőt neveztek be a borászatok és pincészetek az ország 18 borvidékéről. A versenyen a zsűri összesen 226 fehér-, 121 vörösbort, 53 rozét értékelt. A legtöbb bor – 209 – a 2024 évjáratból került ki, utána 2023 és a 2021 következik sorban. A borverseny legkorosabb tétele a Bock Borászat 2012-es évjáratú Bock Capella vörösbora volt.
Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Campus igazgatója, a borverseny szakmai zsűrijének elnöke kifejtette: „A versenyre nevezett borokból egyértelműen látszik, hogy a 2024-es évjárat kifejezetten jó lett. A világfajták – a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, és a Merlot nemcsak a tavalyi, hanem a régebbi évjáratokban is abszolút jól szerepeltek, hozzák a minőséget. Ami nagyon érdekes, hogy az új, innovatív fajták, mint például a Hibernal is kitűnőek lett, úgyhogy van jövő a szőlészetben.” Nyitrainé Dr. Sárdy Diána szerint a klímaváltozás, az öntözés kérdése, és a szárazságtűrő fajták honosítása azok a kihívások, amelyek jelenleg a borágazatot a legnagyobb feladatok elé állítják. A hazai szőlészet-borászat igyekszik ezeket a kérdéseket megválaszolni, új alternatívákat találni, amivel a borfogyasztást lehet még jobban népszerűsíteni. Így már olyan termékek színesítik a palettát, mint a fogyasztói igények mentén megjelenő alkoholmentes és csökkentett alkoholtartalmú borok, valamint a vegán és az organikus borok.
Az idei borversenyen a legjobbaknak járó Synvino díjakat Kiss István Pincészete 2017-es 6 puttonyos Sárgamuskotály aszúja, az Ikon Borászat 2024-es Ikon Sauvignon Blanc-ja, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2024-es Kékfrankos rozéja és Sauska Pincészet 2020-as Cuvée 7 vörösbora kapta. Nagyarany minősítést kapott egy bordói típusú cuvéé, az Antalvin Kft. 2021-es Bonvivan névre keresztelt vörösbora, a Maróti Pince 2016-os Mátrai Hárslevelűje, valamint a szekszárdi Schieber Borászat 2022-es Patina Cabernet Franc vörösbora. A verseny története során újdonságként idén a legjobb pezsgő kitüntető címet a Gedeon Birtok Kft. 2023-es Chardonnay, Pinot blanc, Sauvignon blanc pezsgője kapta. Emellett 97 arany, 235 ezüst és 49 bronz minősítést osztott ki a nevezők között a zsűri.
Két remek és érdekes előadás volt:
2024 növényvédelmi tapasztalatai szőlőben – Dr. Varga Zoltán termékfelelős, Syngenta Kft. – ahol főleg a peronoszpóra és a lisztharmat hatásai az éghajlatváltozásokkal volt a fő téma.
Különböző alkohol csökkentési eljárások, alkoholmentes borok – Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, Campus Főigazgató, intézetigazgató – amelyben kémiát és a szakmai mélységeket bemutatva prezentálta Dia, hogy a globális melegedés miatt a magas alkohol hatására milyen alkohol csökkentett eljárási módok lehetségesek.
Utána a Synvino borverseny díjátadó következett ahol, idén több, mint 410 minta alapján 4 nagy arany és több mint 100 arany mellett sok ezüst díj is kiosztásra került.
Ez után az újfent remek színvonalú és minőségi vacsora mellett az összes nevezett tétel megkóstolható volt, természetesen ebből, csak kb. 50 körülit sikerült kóstolni.
Képek, írás, saját: MG – borászat.hu