XIV. Pannon Bormustra
Legjobb vétel:
Tokaj Kereskedõház – Grand Selection Tokaji Késõi Arany 2011
Csobánci Bormanufaktúra – Siller 2011
Vylyan Szõlõbirtok és Pincészet – Macska 2012
Nyakas Pince – Aligvárom 2012
Bazaltbor-Badacsony Laposa Pincészet – Badacsonyi Pinot Gris „Friss” 2012
Fehér csúcsborok:
Barta Pince – Furmint 2011
Balassa Bor – Tokaji Furmint „Mézes-mály” 2011
Balassa Bor – Tokaji Furmint „Nyulászó” 2011
Villa Sandahl – Cappuccino Oil 2011
Kolonics Károly – Somlói Olaszrizling 2009
Tokaj Oremus – Mandolás Furmint 2011
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Olaszrizling 2012
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalmi Prior 2011
Somlói Apátsági Pince – Furmint 2011
Demeter Zoltán – Kakas 2011
Sauska -Tokaj – Furmint Birsalmás 2011
Villa Sandahl – Magic Rain 2011
Béres Szõlõbirtok és Pincészet – Tokaji Lõcse Furmint 2009
Elsõ Magyar Borház – Szeremley Birtok – Badacsonyi Rajnai Rizling 2008
Bott Frigyes – Zöld Veltelini 2012
Vörös csúcsborok:
Heimann Családi Birtok – Barbár Cuvée 2009
Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Bikavér 2011
St. Andrea Szõlõbirtok – Merengõ Egri Bikavér Superior 2009
Fritz Pincészet – Medicina Cuvée 2009
Takler Pincészet – Bikavér Reserve 2008
Fritz Pincészet – Cabernet Sauvignon 2009
Fritz Pincészet – Merlot 2009
Heumann Pincészet – Cabernet Franc 2009
Takler Pincészet – Regnum Cuvée 2007
Sauska – Villány – Villányi Kékfrankos 2011
Jásdi Pince – Ranolder vörös 2009
Takler Pincészet – Szenta-völgyi Kékfrankos 2009
Günzer Tamás Pincészete – Mátyás Cuvée 2009
Bujdosó Szõlõbirtok – Farkastanya 2009
Vesztergombi Pince – Turul 2011
Édes csúcsborok:
Szarka Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009
Tokaj Nobilis – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Holdvölgy Pincészet – Culture 2007
Tokaj Kereskedõház – Premium Selection Tokaji Aszúeszencia 2003
Dobogó Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2007
Disznókõ Szõlõbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008
Tokaj Oremus – 3 puttonyos Aszú 2007
Béres Szõlõbirtok és Pincészet – Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007
Kikelet pince – Tokaji Szamorodni édes Lónyai dûlõ 2008
Babits Pincészet – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
Szent Tamás Szõlõbirtok és Pincészet – „3909” Tokaji késõi szüret 2011
Bott Frigyes – Vinculum 2011
Bezerics Borház – Cserszegi fûszeres késõi szüret 2011
Pelle Pince – Zsófia Cuvée 2011
Barta Pince – Furmint késõi szüret 2010
Különdíjak:
Figula Mihály-emlékdíj (legjobb Kárpát-medencei fajtából készült száraz fehérbor):
Barta Pince – Furmint 2011
Gál Tibor-emlékdíj (legjobb Bikavér):
Heimann Családi Birtok – Szekszárdi Bikavér 2011
Champion-díj (a versenyen legmagasabb pontszámot elért bor):
Szarka Pince – Tokaji Aszú 6 puttonyos 2009
Zsûri
Christian Aaro – Dánia
Christian a koppenhágai 1 Michelin csillagos AOC étterem tulajdonosa, hivatása szerint sommelier. Többszörös dán sommelier bajnok, de a mindig erõs mezõnyt felvonultató Nordic Sommelier Bajnokságot is megnyerte (2001). Jelenleg a Dán Sommelier Szövetség elnöke.
Tim Atkin MW – Egyesült Királyság
Tim elismert borszakíró, akit 2012-ben a neves borpiaci kutató intézet, a Wine Intelligence a világ 10 legbefolyásosabb borszakértõje közé választott. Az Off License News szerkesztõje, a Woman and Home állandó szerzõje, de ír a The World of Fine Wine, a Gourmet Traveller Wine és az Economist’s Intelligent Life magazinoknak is. Borszakértõként rendszeresen feltûnik a BBC One’s Saturday Kitchen népszerû mûsorában, évek óta az International Wine Challenge alelnöke. Jelentõs rajongótáborral rendelkezõ weboldala, a timatkin.com számos díjat nyert, legutóbb a legjobb nemzetközi weboldal díját gyûjtötte be (Louis Roederer Awards). Tim számos más díj tulajdonosa is, amelyeket felsorolni is nehéz, ezért a teljesség igénye nélkül: Glenfiddich Wine Writer Award, Wines of France Award, Wines of Portugal Award, Best Drink Journalist, Louis Roederer International Wine Columnist of the Year, Born Digital Award.
Isa Bal MS – Egyesült Királyság
A török származású Isa a világhírû séf, Heston Blumenthal 3 Michelin csillagos éttermének, a The Fat Duck fõsommelier-je 2005 óta. A Fat Duck-ot abban az évben a világ legjobb éttermének választották, az elmúlt 6 évben pedig minden alkalommal elnyerte az Egyesült Királyság legjobb étterme címet is. Isa a Fat Duck-ban elért sikerei mellett, megszerezte a Master Sommelier címet, 2008-ban pedig megnyerte a szófiai Sommelier Európa Bajnokságot is. Törökországban nõtt fel, ahol Turizmust és Hotel Menedzsmentet tanult. 1999-ben költözött az Egyesült Királyágba, ahol ma is él 2 gyermekével és feleségével. Bõvebben itt olvashat Isa karrierjérõl.
Csizmadia-Honigh Péter AIWS
Péter Londonban él és dolgozik. Az ELTE-n szerezte angol bölcsész szakos diplomáját, illetve a Budapesti Gazdasági Fõiskolán közgazdászi és tanári okleveleit. Borral kapcsolatos tanulmányait Londonban (WSET Diploma, 2011) és Jerez de la Frontera-ban (Certified Sherry Educator, 2012) végezte. Fõállásban oktatás menedzsmenttel foglalkozik, és a londoni székhelyû Institute of Masters of Wine globális tanulmányi programjáért, illetve vizsgájáért felel. Rendszeresen publikál a VinCE hasábjain Magyarországon, illetve a The Greek Star (Chicago, USA) és a Sommelier India magazinokban. Az elmúlt 3 évben az IWSC (International Wine & Spirits Competition) borversenyen segédbíró volt, az idei évtõl pedig teljes értékû bíróként fog közremûködni. Érdekesség, hogy Péter a Royal Somló Borászat társtulajdonosaként Juhfarkból készít kézmíves borokat, amelyek többek között londoni, amszterdami és budapesti Michelin-csillagos éttermekben is megtalálhatóak.
Andreas Larsson – Svédország
Végzettsége szerint szakács, de 1999 óta sommelier-ként dolgozik. 2001-ben a svéd sommelier bajnokság gyõztese, néhány évvel késõbb a skandináv sommelier bajnokságot, majd 2004-ben az európa bajnokságot is megnyerte, végül 2007-ben megszerezte a világ legjobb sommelier-je címet. 2006 óta a Grand Jury Européen (GJE) tagja, jelenleg több hotellánc és légitársaság bortanácsadója, számos kiadvány és szaklap társszerzõje. Amikor nem utazik, akkor a svédországi Vaxjö-ben található PM & Vanner étterem vezetõ sommelier-jeként dolgozik. Andreas nem elõször jár Magyarországon, számos alkalommal kóstolt már hazánkban (2011-ben már zsûrizett a Pannon Bormustrán), több borvidékünkön járt, és jó ismerõje a magyar boroknak.
Kató András AIWS
Végzettsége szerint borász szakmérnök, de rendelkezik a londoni székhelyû Wine and Spirit Education Trust (WSET) diplomájával is. Volt a Bortársaság (1995-1996) és a Monarchia (2001-2005) kereskedõ cégek társtulajdonosa, italbeszerzõ a Cora hipermarketeknél (1997), a Borbarát Magazinnál szerkesztõ és szakíró (1998-2000). 2006 óta a Terroir Club alapító-társtulajdonosa és ügyvezetõ igazgatója, 2009 óta a Borászok Borásza választást felügyelõ kuratórium elnöke, valamint jelenleg két WSET akkreditált boriskolában is tanít.
Mészáros Gabriella AIWS
Az elsõ nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetõje és vezetõ elõadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor. Iskolája valódi trambulin azok számára akik a borászvilágban szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat, legyen szó borkészítésrõl vagy értékesítésrõl, vendéglátásról, borszakírásról, oktatásról. A Borkalauz könyvek és Terra Benedicta – Áldott föld címû könyv társszerzõje.
Tomasz Prange-Barczyñski – Lengyelország
Tomasz Lengyelország vezetõ bormagazinja, a WINO alapító-fõszerkesztõje, továbbá számos népszerû kiadvány és könyv szerzõje, fordítója (DK Companion Guides – Wines of the World (2005), Le vin an 80 questions of Pierre Casamayor (2006), Profession: sommelier, a manual for future sommeliers (2007). Saját kiadványain túl rendszeresen ír borról nemzetközi magazinokban is (Newsweek, Voyage, Marie Claire, Playboy, Meininger’s Wine Business International). Tomasz nem éri be az újságírással, 2003 óta heti rádiómûsora van (PIN do wine – Radio PIN), és számos boros TV program készítésében vett részt az elmúlt években (Wine: The Manual (2009), California in the Bottle (2010/2011). Mindemellett tapasztalt borbíráló (Best of Riesling, Mundus Vini, Vinitaly, Vini da Pesce, Vinagora, Pannon Bormustra) és alapos ismerõje a magyar boroknak.
Stephen D. Tanzer – Egyesült Államok
Stephen a jelentõs presztízzsel bíró online folyóirat, az International Wine Cellar (IWC) fõszerkesztõje és kiadója, amelynek 50 államban és 34 országban vannak elõfizetõi. A két havonta megjelenõ publikáció 1,500 kóstolójegyzetet és ajánlást tartalmaz. Az IWC volt az elsõ amerikai boros kiadvány, amelyet francia és japán nyelvre is lefordítottak. Stephen korábban a Food & Wine magazin szerkesztõje volt, és õ készítette a Food & Wine”s Official Wine Guide címû kiadványokat is, de írt a neves Forbes magazinnak is. A világ legjobb borait ismertetõ, WineAccess Buyer’s Guide címû könyve 2006-ban jelent meg. Rendszeresen tart kóstolókat és szemináriumokat, éves szinten több mint 10 ezer bort kóstol (!). Stephenrõl a Wall Street Journal nemrég megjelent “A Critic who favors finesse over power címû cikkében”olvashat bõvebben.