XIII. Szõlészeti-Borászati Konferencia Eger
1. NAP 2012. január 18. szerda
8.00-10.00 Regisztráció: Hotel Eger, Eger, Szálloda u. 1/3.
10.00 Megnyitó
Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere, országgyûlési képviselõ
Dr. Magda Sándor rektor, Károly Róbert Fõiskola, Gyöngyös
Dr. Hauser Zoltán rektor, Eszterházy Károly Fõiskola, Eger
Délelõtt
Elnök: Marcinkó Ferenc elnök, HNT, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa
10.10-10.35 Borkultúra és annak változásai
Dr. Gál Lajos, EKF Eger
10.35-10.55 A borkereskedés kultúrája
Soós Gabriella manager, EKF EGERFOOD
10.55-11.10 A borkereskedelem gyakorlata 2012-ben
Herkely Gusztáv, Food Sortiment Manager Csoportvezetõ Spar Magyarország Kft.
Szünet
11.25-11.45 Közösségi bormarketing, ahogyan az Egri Borászati Klaszter gondolkodik
Dr. Pók Tamás klaszter manager, EKF Eger
11.45-12.25 A borturizmus mint a helybeni értékesítés sikeres formája
Várhelyi Tamás, Innovatív Turisztikai Tudásközpont, Debrecen
12.25-12.45 Hogyan válhat turisztikai vonzerõvé a dûlõ és a szõlõültetvény
Csutorás Ferenc, Egri borosgazda
12.45 Hozzászólások, kérdések, vélemények
13.00-14.00 Ebédszünet
Délután
Elnök: Dr. Gál Lajos docens, EKF Eger
14.30-14.55 Szakmaközi szervezet alapításának jelenlegi állapota
Marcinkó Ferenc elnök, HNT, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa
14.55-15.20 Támogatási lehetõségek 2012-ben (Nemzeti boríték, egyéb támogatások)
Horváth Csaba fõtitkár, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
15.20-15.40 A 2012 évi bormarketing program
Farkas Zoltán elnök, Bormarketing Bizottság
15.40-16.00 Hozzászólások, kérdések, vélemények
Szünet
16.15-17.00 Juniorok a szõlõtermesztésben és a borászatban, ahogyan mi fiatalok látjuk – kerekasztal beszélgetés
Korreferátumok: Lamport József -Thummerer Pincészet, Keresztes Ákos- Dégenfeld Szõlõbirtok és Pincészet, Losonczi Bálint -magántermelõ, Kupai Tamás- Dusza pincészet
17.00-17.40 Nemzetközi kitekintés a borturizmusra (Francia és kaliforniai példák)
Dr Kis-Tóth Lajos, rektorhelyettes EKF
18.00 Vacsora
19.00 Borbemutató az Egri borvidékek boraiból
2. NAP 2012. január 19. csütörtök
Délelõtt
Elnök: Dr. Barócsi Zoltán docens, KRF Gyöngyös
10.00-10.50 A borkészítés építményei itthon és a nagyvilágban
Dr. Janky Ferenc egyetemi docens, BCE Szõlészeti és Borászati Intézet
10.50-11.05 Hagyományos és új pinceépítés- borkészítés az Oremus birtokon
Bacsó András birtokigazgató, Oremus Tokaj Rt.
Szünet
11.20-12.00 A védjegyek és földrajzi nevek használata a szõlõ-és borágazatban
Dr. Bendzsel Miklós elnök, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
12.00-12.30 A borfesztivál és borverseny kultúra fejlõdése Magyarországon
Zilai Zoltán ügyvezetõ igazgató, Magyar Szõlõ-és Borkultúra Nonprofit Kft.
12.30-12.45 A 2011. Év Bortermelõjének bemutatkozása- Vida Péter borász, Szekszárd
12.45 Hozzászólások, kérdések, vélemények
13.00-14.00 Ebédszünet
Délután
Elnök: Szente Imre elnök, Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsa
14.30-15.00 A Tokaji borok finomösszetétele
Dr. Kerényi Zoltán igazgató, Dr. Miklósy Éva tudományos fõmunkatárs BCE SZBKI Kecskemét
15.00-15.30 A termékleírások készítésének tapasztalatai
Gál Péter szõlõ-bor szakreferens, Vidékfejlesztési Minisztérium
15.30- 16.00 Hozzászólások, vélemények
Szünet
16.15-16.45 Akik a konferenciát támogatták – Dr. Gál Lajos
(I. A borászatban érdekelt támogatók)
16.45-17.00 Winevironment: ökoinnovatív módszerek és technológiák a szõlõtermesztésben és a borászatban
Szabó Attila, tudományos munkatárs, BCE SZBKI Kecskemét
17.00-17.40 A bor az irodalomban
Dr Ködöböcz Gábor fõiskolai docens, EKF Eger
18.00 Vacsora
19.00 Borbemutató a Tokaji borvidék boraiból
3. NAP 2012. január 20. péntek
Délelõtt
Elnök: Dr. Bálo Borbála igazgató, KRF SZBKI Eger
10.00-10.30 Borvidéki kultúrtáj avagy borkultúra világörökségi területen
Dr. Bihari Zoltán igazgató, Tokaji Borvidék Szõlészeti és Borászati Kutatóintézete, Tarcal
10.30-10.45 Botrytis és Tokaj
Dr. Váczy Kálmán Zoltán tudományos munkatárs, KRF SZBKI Eger
10.45-11.00 Termõhely és erózió kapcsolata a szõlõtermesztésben
Nagy Richárd tudományos segédmunkatárs, DE – Földtudományi Intézet
Szünet
11.15-11.35 Termõhely és érési potenciál az Egri borvidéken
Dr. Zsófi Zsolt tudományos fõmunkatárs, KRF SZBKI Eger
11.35-11.55 Érik a szõlõ, de hogyan?
Dr. Bálo Borbála igazgató, KRF SZBKI Eger
11.55-12.15 Élettani vizsgálatok és légi felvételek
Dr. Burai Péter fõiskolai docens, KRF Gyöngyös
12.15-12.30 A szõlõültetvények szerkezetátalakításának jelene és jövõje
Bodnár Péter fõosztályvezetõ, MVH Budapest
12.30-12.45 A szõlõ tápanyag utánpótlásának gyakorlata a Dél-Dunántúlon
Dr. Csikászné Dr. Krizsics Anna tanszékvezetõ, PTE
12.45 Hozzászólások, kérdések, vélemények
13.00 -14.00 Ebédszünet
Délután
Elnök: Nyilas János elnök, Mátrai borvidék Hegyközségi Tanácsa
14.30-14.50 2011-es évjárat növényvédelmi tapasztalatai és a 2012-es évi kilátások.
Schmidt Ágnes Mgszh NTI
14.50-15.00 A növényvédõszer kijuttatás hatásfokának növelési lehetõségei
Huszár Jenõ ügyvezetõ igazgató, Farmcenter Kft. Gödöllõ
Ahogyan a termelõk látták
15.10-15.25 Bükki borvidék: Szente Imre elnök, Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsa
15.25 -15.40 Mátrai borvidék: Hordós Attila titkár, Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsa
15.40-15.55 Egri borvidék: Stefán Tibor, egyéni vállalkozó
15.55-16.10 Tokaji borvidék: Butella László alelnök, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Szünet
16.20-16.40 A konferencia támogatóinak bemutatása-Patai István KRF SZBKI Eger
(II. A szõlõtermesztésben érdekelt támogatók)
16.40-17.30 A szõlõtermesztési kultúra változásai és hatásai Magyarországon
Dr. Csoma Zsigmond egyetemi tanár, EKF Eger
18.00 Vacsora
19.00 Borbemutató a Bükki és a Mátrai borvidék boraiból
4. NAP 2012. január 21. szombat
A szõlõtermesztés néhány gyakorlati kérdése
Találkozás a konferenciát szponzoráló cégek szakembereivel
Helye: KRF Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet Eger, Kõlyuktetõ
Az elmúlt három nap elsõsorban elméleti ismeretanyagának néhány kérdését szükséges közvetlenül a gyakorlatban is tanulmányozni. E néhány órás program lehetõséget ad az Egri Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársaival való közvetlen találkozásra, tapasztalatcserére, valamint a konferenciát szponzoráló néhány cég képviselõjével való konzultációra.
9.00 Elõadások
Elõadók: A támogató cégek képviselõi és az Intézet munkatársai
Mûszerbemutató – Multiplex optikai szenzor és hordozható textúra elemzõ (A szõlõ optimális érettségi állapotának meghatározásával kapcsolatos eszköztár fejlesztése és technológia létrehozása az Egri borvidéken” (azonosító: FENMAT09 OMFB-00502/2010))
10.00 Szõlõmetszés a gyakorlatban
11.00 Borászati technológiák
Borkóstolás az Intézet borpincéjében