Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

XIII. Szõlészeti-Borászati Konferencia Eger

1. NAP 2012. január 18. szerda

8.00-10.00 Regisztráció: Hotel Eger, Eger, Szálloda u. 1/3.

10.00 Megnyitó

Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere, országgyûlési képviselõ

Dr. Magda Sándor rektor, Károly Róbert Fõiskola, Gyöngyös

Dr. Hauser Zoltán rektor, Eszterházy Károly Fõiskola, Eger

Délelõtt

Elnök: Marcinkó Ferenc elnök, HNT, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa

10.10-10.35 Borkultúra és annak változásai

Dr. Gál Lajos, EKF Eger

10.35-10.55 A borkereskedés kultúrája

Soós Gabriella manager, EKF EGERFOOD

10.55-11.10 A borkereskedelem gyakorlata 2012-ben

Herkely Gusztáv, Food Sortiment Manager Csoportvezetõ Spar Magyarország Kft.

Szünet

11.25-11.45 Közösségi bormarketing, ahogyan az Egri Borászati Klaszter gondolkodik

Dr. Pók Tamás klaszter manager, EKF Eger

11.45-12.25 A borturizmus mint a helybeni értékesítés sikeres formája

Várhelyi Tamás, Innovatív Turisztikai Tudásközpont, Debrecen

12.25-12.45 Hogyan válhat turisztikai vonzerõvé a dûlõ és a szõlõültetvény

Csutorás Ferenc, Egri borosgazda

12.45 Hozzászólások, kérdések, vélemények

13.00-14.00 Ebédszünet

Délután

Elnök: Dr. Gál Lajos docens, EKF Eger

14.30-14.55 Szakmaközi szervezet alapításának jelenlegi állapota

Marcinkó Ferenc elnök, HNT, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa

14.55-15.20 Támogatási lehetõségek 2012-ben (Nemzeti boríték, egyéb támogatások)

Horváth Csaba fõtitkár, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

15.20-15.40 A 2012 évi bormarketing program

Farkas Zoltán elnök, Bormarketing Bizottság

15.40-16.00 Hozzászólások, kérdések, vélemények

Szünet

16.15-17.00 Juniorok a szõlõtermesztésben és a borászatban, ahogyan mi fiatalok látjuk – kerekasztal beszélgetés

Korreferátumok: Lamport József -Thummerer Pincészet, Keresztes Ákos- Dégenfeld Szõlõbirtok és Pincészet, Losonczi Bálint -magántermelõ, Kupai Tamás- Dusza pincészet

17.00-17.40 Nemzetközi kitekintés a borturizmusra (Francia és kaliforniai példák)

Dr Kis-Tóth Lajos, rektorhelyettes EKF

18.00 Vacsora

19.00 Borbemutató az Egri borvidékek boraiból

2. NAP 2012. január 19. csütörtök

Délelõtt

Elnök: Dr. Barócsi Zoltán docens, KRF Gyöngyös

10.00-10.50 A borkészítés építményei itthon és a nagyvilágban

Dr. Janky Ferenc egyetemi docens, BCE Szõlészeti és Borászati Intézet

10.50-11.05 Hagyományos és új pinceépítés- borkészítés az Oremus birtokon

Bacsó András birtokigazgató, Oremus Tokaj Rt.

Szünet

11.20-12.00 A védjegyek és földrajzi nevek használata a szõlõ-és borágazatban

Dr. Bendzsel Miklós elnök, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

12.00-12.30 A borfesztivál és borverseny kultúra fejlõdése Magyarországon

Zilai Zoltán ügyvezetõ igazgató, Magyar Szõlõ-és Borkultúra Nonprofit Kft.

12.30-12.45 A 2011. Év Bortermelõjének bemutatkozása- Vida Péter borász, Szekszárd

12.45 Hozzászólások, kérdések, vélemények

13.00-14.00 Ebédszünet

Délután

Elnök: Szente Imre elnök, Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsa

14.30-15.00 A Tokaji borok finomösszetétele

Dr. Kerényi Zoltán igazgató, Dr. Miklósy Éva tudományos fõmunkatárs BCE SZBKI Kecskemét

15.00-15.30 A termékleírások készítésének tapasztalatai

Gál Péter szõlõ-bor szakreferens, Vidékfejlesztési Minisztérium

15.30- 16.00 Hozzászólások, vélemények

Szünet

16.15-16.45 Akik a konferenciát támogatták – Dr. Gál Lajos

(I. A borászatban érdekelt támogatók)

16.45-17.00 Winevironment: ökoinnovatív módszerek és technológiák a szõlõtermesztésben és a borászatban

Szabó Attila, tudományos munkatárs, BCE SZBKI Kecskemét

17.00-17.40 A bor az irodalomban

Dr Ködöböcz Gábor fõiskolai docens, EKF Eger

18.00 Vacsora

19.00 Borbemutató a Tokaji borvidék boraiból

3. NAP 2012. január 20. péntek

Délelõtt

Elnök: Dr. Bálo Borbála igazgató, KRF SZBKI Eger

10.00-10.30 Borvidéki kultúrtáj avagy borkultúra világörökségi területen

Dr. Bihari Zoltán igazgató, Tokaji Borvidék Szõlészeti és Borászati Kutatóintézete, Tarcal

10.30-10.45 Botrytis és Tokaj

Dr. Váczy Kálmán Zoltán tudományos munkatárs, KRF SZBKI Eger

10.45-11.00 Termõhely és erózió kapcsolata a szõlõtermesztésben

Nagy Richárd tudományos segédmunkatárs, DE – Földtudományi Intézet

Szünet

11.15-11.35 Termõhely és érési potenciál az Egri borvidéken

Dr. Zsófi Zsolt tudományos fõmunkatárs, KRF SZBKI Eger

11.35-11.55 Érik a szõlõ, de hogyan?

Dr. Bálo Borbála igazgató, KRF SZBKI Eger

11.55-12.15 Élettani vizsgálatok és légi felvételek

Dr. Burai Péter fõiskolai docens, KRF Gyöngyös

12.15-12.30 A szõlõültetvények szerkezetátalakításának jelene és jövõje

Bodnár Péter fõosztályvezetõ, MVH Budapest

12.30-12.45 A szõlõ tápanyag utánpótlásának gyakorlata a Dél-Dunántúlon

Dr. Csikászné Dr. Krizsics Anna tanszékvezetõ, PTE

12.45 Hozzászólások, kérdések, vélemények

13.00 -14.00 Ebédszünet

Délután

Elnök: Nyilas János elnök, Mátrai borvidék Hegyközségi Tanácsa

14.30-14.50 2011-es évjárat növényvédelmi tapasztalatai és a 2012-es évi kilátások.

Schmidt Ágnes Mgszh NTI

14.50-15.00 A növényvédõszer kijuttatás hatásfokának növelési lehetõségei

Huszár Jenõ ügyvezetõ igazgató, Farmcenter Kft. Gödöllõ

Ahogyan a termelõk látták

15.10-15.25 Bükki borvidék: Szente Imre elnök, Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsa

15.25 -15.40 Mátrai borvidék: Hordós Attila titkár, Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsa

15.40-15.55 Egri borvidék: Stefán Tibor, egyéni vállalkozó

15.55-16.10 Tokaji borvidék: Butella László alelnök, Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Szünet

16.20-16.40 A konferencia támogatóinak bemutatása-Patai István KRF SZBKI Eger

(II. A szõlõtermesztésben érdekelt támogatók)

16.40-17.30 A szõlõtermesztési kultúra változásai és hatásai Magyarországon

Dr. Csoma Zsigmond egyetemi tanár, EKF Eger

18.00 Vacsora

19.00 Borbemutató a Bükki és a Mátrai borvidék boraiból

4. NAP 2012. január 21. szombat

A szõlõtermesztés néhány gyakorlati kérdése

Találkozás a konferenciát szponzoráló cégek szakembereivel

Helye: KRF Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet Eger, Kõlyuktetõ

Az elmúlt három nap elsõsorban elméleti ismeretanyagának néhány kérdését szükséges közvetlenül a gyakorlatban is tanulmányozni. E néhány órás program lehetõséget ad az Egri Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársaival való közvetlen találkozásra, tapasztalatcserére, valamint a konferenciát szponzoráló néhány cég képviselõjével való konzultációra.

9.00 Elõadások

Elõadók: A támogató cégek képviselõi és az Intézet munkatársai

Mûszerbemutató – Multiplex optikai szenzor és hordozható textúra elemzõ (A szõlõ optimális érettségi állapotának meghatározásával kapcsolatos eszköztár fejlesztése és technológia létrehozása az Egri borvidéken” (azonosító: FENMAT09 OMFB-00502/2010))

10.00 Szõlõmetszés a gyakorlatban

11.00 Borászati technológiák

Borkóstolás az Intézet borpincéjében

Forrás:
Borászat.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Pótszilveszter a DiVinoban a Juniborokkal
NextContinue
Megszûnik a bor forgalombahozatali járuléka, elkerül az agrár- és a bormarketing az AMC-tõl

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press