Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

X. Nemzetközi Terroir Konferencia

Szakmai szervezõk:

Budapesti Corvinus Egyetem Szõlészeti és Borászati intézet

Tokaji Borvidék Szõlészeti és Borászati Kutatóintézet

Eszterházy Károly Fõiskola

Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Fõvédnök és a konferenciát megnyitja:

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter,

O.I.V. (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Párizs)

További védnökök:

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Magyar Borakadémia

Résztvevõk várható száma: kb. 170 fõ, 20 országból

Várható elõadások száma: 50

Várható poszterek száma: 70

A konferencia szakmai háttere:

A borok eredetvédelme, a különleges termõhelyek védelme és lehatárolása világszinten kiemelt jelentõséggel bír, ezért a terroir-kutatás egyre nagyobb hangsúlyt kap.

Az idei évben hazánk ad otthont a X. Terroir Világkonferenciának, mely az egyik legrangosabb rendezvénye a termõhelyek és az ott készített borok egyediségét elemzõ kutatások bemutatásának. A Konferencia 2014. július 7.-10. között kerül megrendezésre. A rendezvénynek a Tokaji és az Egri borvidék ad otthont.

A „terroir” kifejezés a francia terre szóból ered, mely talajt, termõhelyet jelent. A szõlõtermesztésben és a borászatban kiemelt jelentõségû a talaj és a termõhely szerepe, de a terroir fogalma ennél többet mond a borfogyasztóknak: nem csak az adott területet jelöli, hanem magában foglalja a klimatikus adottságokat, edafikus tényezõket, a szõlõfajtát, a termesztéstechnológiát, a borkészítés módszerét, valamint a szõlész-borász személyét is.

A párizsi székhelyû O.I.V. (Office International de la Vigne et du Vin – Nemzetközi Szõlészeti és Borászati Hivatal) megfogalmazásában „a terroir olyan lehatárolt földrajzi hely, amelyet egy emberi közösség a történelme során hoz létre; kollektív termelési tudás, ami a fizikai és biológiai környezet kölcsönhatás-rendszerén, valamint az emberi tényezõk együttesén alapul”.

A terroir-ok lehatárolása és jellemzése elõsegíti az eredetvédelmet és a termelésben szerepet játszó környezeti tényezõk hatásának megértését. A világ elsõ zárt borvidéke a Tokaji borvidék volt. 1737-ben III. Károly magyar király (VI. Károly német-római császár) rendeletben határolta le azokat a településeket ahol az ültetvényekben tokaji bor elõállítására alkalmas szõlõ termeszthetõ. Néhány évtizeddel késõbb már Portugáliában és Franciaországban is lehatároltak termõhelyeket, melyek ma (csakúgy, mint a Tokaji borvidék) a Világörökség részét képezik.

A terroir kutatás eredményei igen széles nemzetközi érdeklõdésre tartanak számot.

Az elmúlt közel 20 évben Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Dél-Afrika, Svájc adott otthont a neves konferenciáknak, az idei évben pedig hazánkban kerül megrendezésre.

A világ legnevesebb kutatói, tudósai, szakírók, véleményformálók jelennek meg a rendezvényen, melynek köszönhetõen a szaksajtóban megjelenõ híradások nem csak a legfrissebb kutatási eredményeket hozzák hazánkba, hanem marketing szempontból is komoly jelentõségûek.

Kapcsolódó weboldal:

http://www.terroircongress.com/

Forrás:
[hirszerkeszto]

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Szakmaközi szervezet lett a HNT
NextContinue
Magyar Borok Útja Rallye

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press