Vízbe fulladt a tokaji aszú
Ádám József, a Szent Benedek Pincészet borásza szerint a sokak által rendkívülinek mondott évjáratot kettévágta az esõ. A meleg, aszályos nyár után a szüretet korábban kezdhették meg a szokásosnál. A száraz borok alapanyagát már szeptember 21-én elkezdték szüretelni, kellõen magas mustfokkal. Az édes borok alapjának szánt szõlõk késõbbi szüretét az október tizenegyedike óta tartó esõk lehetetlenné tették. Az azóta eltelt idõszakban kétszáz milliméter feletti csapadék hullott, ami kilúgozta és borzalmas ízû penésszel fedte be a szemeket. Ezért csak kis mennyiségû jó minõségû édes bor alapanyagot sikerült szüretelniük.
A Szent Benedek Pincészet alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza kaposvári ügyvéd, aki a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába. Mára sikerült kialakítania egy exkluzív borokat elõállító, jól felszerelt pincészetet Tállyán. A szõlõterületeken a száz-százhúsz mázsa helyett terméskorlátozással csak huszonöt-harminc mázsa szõlõt termelnek hektáronként, melynek feldolgozása adja az alapot a kiváló borokhoz.
Forrás:
[origo]
http://www.origo.hu