Vitaindító jelent meg a tokaji eredetvédelmi rendszer újragondolásáról a Bor és Piac legújabb számába
Az ezzel kapcsolatos szakmai elõkészítõ munka rendkívül vontatottan halad, és az eredetvédelmi kérelmek elbírálásának, jóváhagyásának intézményrendszere, ennek költségvetési fedezetének biztosítása még el sem kezdõdött. Pedig az idõ sürget, mert ezeket a kérelmeket 2009. augusztus 1-je után kezelni kell és az új rendszer kidolgozását 2011. december 31-ig be kell fejezni.
A Bor és Piac 2008. novemberi számában Müller István vállalkozik a tokaji eredetvédelmi rendszer radikális újragondolására, erre egy koherens javaslat kidolgozására. A cikk érdeme, hogy a legtöbb kérdésnél nem egyedül üdvözítõ megoldást jelent be, hanem döntési helyzetet, alternatívát ír le, illetve kínál.
A szerzõ javasolja Tokaji Aszú Esszencia kategória elhagyását, és a Tokaji Fõbor újjáélesztését a jelenleg használt zavaros kategóriák kiváltására (küvé, késõi szüretelésû bor, töppedt szõlõbõl készült bor, válogatott szemekbõl készült bor, jégbor, stb.).
Mindezeket a felvetéseket elsõsorban a piaci, marketing kommunikáció szempontjából vizsgálja, hiszen ezek az elsõdlegesek, és nem a 120 éves magyar borjog, illetve a sokféleképpen magyarázható „hagyományok”. Ennek értelmében nem zárná ki a Tokaji-név használatát a pezsgõn vagy a törkölypálinkán és a palackozás, palackforma, palackzárás ügyében is inkább liberális, mint konzervatív felvetéseket tesz.
Kíváncsian várjuk a kialakuló vita következõ lépéseit.