Vinitaly, a nemzetek borrandevúja
[tn_3_bal.jpg] Olaszország minden porcikájáról származó vörös, fehér, pezsgõ és rozéborok, de még a legmodernebb köntösbe bújt grappák és likõrök is együtt mutatkoztak be a francia, német, argentin, csilei, austráliai, szlovén, stb., borokkal együtt. Az idei kiállításon az elmaradhatatlan és nem túl kecses vendégfogadtatásáról ismert Szeremley pincészet mellett a Mádi Monyók birtok is bemutatkozott. A Magyar borturisták és szakértõk számának növekedése is örvendetes volt, de aminek még ennél is jobban örültem, az a VinCE bemutatkozása volt a „Tasting ex…press” programsorozaton belül, ahol Romsics László egy kóstoló-bemutatón át felvilágosította a nagyközönséget a káprázatos furmint ezer arcáról. A virtuális tokaji bortúrán a száraztól a késõi szüretig, majd a különbözõ puttonyokon túlhaladva egyészen a pompás esszenciáig jutott a szerencsés kóstoló társaság. Bárcsak sok hasonló eset követhetné e nemes szavakat és italokat a világ minden sarkába eljutva, hogy végre méltó módon beférkõzzön az emberek tudatába Tokaj mai megújult önológiai arculatának ezer színképe.
A Toszkánával szomszédos Marche tartomány is hasonló cipõben jár. A kellemes klímával és sok fajta termõfölddel felszerelt régiónak nem egy érdekes és teljesen egyedi szõlõfajtája van. Bár a fehér verdicchio és a fekete montepulciano fajtát már az európai határokon túl is jól ismerik, de a pecorino, passerina, maceratino, vernaccia nera, lacrima di Morro d’Alba szavak sokszor még olasz földön is idegennek hangzanak. A borok zamata és illatvilága, de még a színek skálája is éppoly egyediek, mint a ritka szõlõszemek, melyeknek antik szülõ-növénye olyannyira kötõdik a tartományon belüli aprócska cru-zónákhoz, mint újszülött gyermek édesanyjához.
[tn_4_kozep.jpg]
Hidegen, kézmûves odafigyeléssel sajtolt extraszûz olivaolaj fajtákkal, különleges „pasta artigianale” tésztafélékkel és más egyedi gasztronómiai termékekkel, mint páldául az „Olive all’Ascolana” névre keresztelt különösen nemes fajta töltött, majd rántott olivabogyóval is találkozhattak a világból idelátogatott bor és gasztronómiai „vadászok”. Ezt az érdekes és ínycsiklandozó csemegét a kíváncsi torkosok újra megkóstolhatják az Adria tengerben hiún tükrözõ Monte Conero csúcsain május 9 és 11-e között a nemzetközi Wine for Fish, azaz „Vini da Pesce” borverseny alkalmával, ahol a nemzetközi zsûri tagjai között magyar bírók is dönteni fognak a több országból versenzõ borok sorsáról. Izgatottan várjuk, hogy a döntõbe magyar borok is bekerüljenek!
Kottra Éva