VinCE Budapest Wine Show
[tn_2_bal.jpg] Közel száz nemzetközi szakértõ, köztük nyolc Master of Wine „sztárvendég”, kiemelkedõ borászok és pincemesterek, szakírók és specialisták érkeznek Budapestre a tavasz elsõ hétvégéjén, március 6-8. között. A nagyszabású Wine Show-n azok a hazai borászok is bemutatkozhatnak nekik és a nagyközönségnek, akik a VinCE magazin elõzetes tesztjein már bizonyítottak. Az ötcsillagos környezetben, a sétáló kóstolón kiállító több, mint 100 borászatnál közel 1 000 bor kóstolható napijeggyel, e mellett a Corinthia Hotel termeiben összesen 22 másfél órás, különleges borokkal kísért tematikus kurzussal és a VinCE Bárban további mini-kurzusokkal készülnek a szervezõk.
Idén elõször: VinCE Awards Gála
„A VinCE Budapest szakmaiságát idén is neves, a világ minden pontjáról érkezõ elõadóink és a kivételes értéket képviselõ borsorok adják. Nemzetközi sztenderdek szerint alapítottuk meg idén a VinCE Awards díjat is. Célunk, hogy a szakma és jeles szakértõi zsûrink segítségével megtaláljuk és példaként állítsuk mások elé azokat a hazai sikereket, amelyekre nemcsak itthon, de az egész borvilág elõtt büszkék lehetünk.” – mondta el Németh Ágnes, a rendezvény fõszervezõje.
A díjátadó gálát idén elõször, hagyományteremtõ céllal szervezik meg. A 10 kategóriában kiosztott elismeréssel olyan kimagasló teljesítményeket jutalmaznak, amelyek egy klasszikus borverseny keretében nem mérhetõek. A szakma visszajelzést adhat a legátgondoltabb borlap, a legeredményesebb borkereskedõ személyére, de a gasztronómiai és turisztikai szempontok is érvényesülnek – a borvacsorák, borhotelek és borprogramok között is a legjobbakat díjazzák. A legaktívabb társulás, legkreatívabb bormarketing kampány és legjobb weboldal szintén inspirációként szolgálhat, hogy egyre inkább elõremutató megoldások szülessenek.
A nevezést szakmai zsûri – köztük a Magyar Bocuse d”Or Akadémia tagjai, neves borszakértõkbõl álló panel és egy nemzetközi szakíró – végzi, a február 13-án kihirdetett jelöltek közül a VinCE magazin által regisztrált több száz szakmabeli szavazza meg a gyõzteseket.
Bortrendek a bálteremben
A champagne és pezsgõ tematikájú elõadásokat Márkus György és Essi Avellan nyitja; az elsõ Pezsgõ és Champagne Világbajnokság (CSWWC) nem évjáratos díjazottjait mutatják be. A legrégebbi alapítású champagne-ház, a Ruinart pincemestere személyesen érkezik Budapestre, hogy legendás chardonnay pezsgõikrõl meséljen, majd vasárnap kinyílik a teljes pezsgõvilág; Somlótól Nagy-Britanniáig és Champagne-ig, az olasz pezsgõkultúrával zárva az elõadássorozatot.
Az egyre tudatosabb fogyasztók között egyre többen vannak, akik a borok terén is a természetességet keresik, a terroir adottságait tiszteletben tartó és minél hûebben tükrözõ organikus, biodinamikus borokra kíváncsiak. A mozgalom mára elérte Bordeaux-t, számos követõre talált Ausztriában és Németországban, ahonnan Etienne Loew érkezik Budapestre. Somló és Villány szintén képviseli magát a Meinklang és Wassmann borászain keresztül, akik saját birtokaik mellett itthon találtak kiemelkedõ terroirt a borkészítéshez.
A rozék, miután nyaranta elárasztották hazánkat és a nagyvilágot, mára a prémium borok között is helyet követelnek. Provance legjobbjait Louise Sydbeck Master of Wine mutatja be, köztük a világ legdrágább rozéjával.
A mobil alkalmazások és digitális borlapok terjedésével érezhetõ, ahogyan a borok világát is átalakítják a technika vívmányai. A VinCE Budapest nemcsak a felhasználóbarát jegyvásárló platformmal, de újdonságként két digitális fejlesztéssel készül. Egyikük a „Nagy Kihívás” kurzus, ahol iPadeken pontozva, az eredmények valós idejû feldolgozásával annak járhat utána a közönség, vakon felismeri-e a csúcsborokat és hasonlóan pontoz-e, mint a panelben ülõ szaktekintélyek. A kiállításon pedig okostelefon alkalmazás segítségével keresik majd, milyen bor a közönség kedvence, milyen tételek vannak épp a Top10-ben.
Négy kontinens egy hétvége alatt
A VinCE Budapest mesterkurzusai impozáns borháromszöget rajzolnak fel a térképre; az Óvilág és Újvilág mellett Magyarország kínálatával. Franciaország, mint a legnagyobb presztízsû bortermelõ, négy további borvidékkel mutatkozik be Champagne-on túl; kirobbanóan friss chablis-k, Bordeaux tíz évjárata a grand cru Chateau Pontet-Canet-tõl, Cahors csodás malbecjei és gyümölcsös beaujolais-k lesznek a középpontban. A pénteki napon a sétáló kóstoló egy különtermében további 8-10 borászat kóstoltat majd francia borokat.
Az Újvilág borait Kalifornia, Új-Zéland hozza el, a Syrah-Siraz kurzuson szép európai tételek állnak majd az ausztrál példa mellett (szintén organikus és biodinamikus mûvelésûek).
A hazai kínálat ékköveit, Tokaj borait külföldi szakértõk, köztük Caroline Gilby és Darrel Joseph mutatják be, Mészáros Gabriella borakadémikus pedig a Pannon Bormíves Céh legjobbjait válogatja be a mesterkurzusra. A Carton Hungaricum több, mint 20 pincészettõl válogatott tételei – amelyek diplomáciai szinten is méltóak Magyarországot képviselni – egy külön szekcióban lesznek kóstolhatóak a kiállítótérben.
Programok:
/a mesterkurzusok borsorai, a kiállítók folyamatosan frissülnek/
VinCE Budapest Wine Show
2015. március 6-8.
Corinthia Hotel Budapest *****