Villányi kóstoló Amszterdamban
[tn_2_bal.jpg] A Wine Professional az európai és Európán kívüli borászatok és éttermek egyik legrangosabb találkozóhelye, a Benelux-államokban ez a legrangosabb bemutatkozási lehetõség a borgasztronómiai szakma, valamint a szakértõ és exkluzív fogyasztók elõtt.
A borszakmai kiállításon és az azzal párhuzamosan zajló gasztronómiai kiállításon évente közel 1.500 standon több mint 1.200 külföldi kiállító, több száz sommelier, több mint 360 séf vesz részt. A látogatók elsõsorban holland, belga és luxemburgi kereskedõk és éttermek szakértõi, valamint szakújságírók, az érdeklõdõk száma az idén megközelítette a 12.000-et.
A vásárt 15 esztendeje a holland Wine and Food Association szervezi, mely a holland Gault&Millau gasztronómiai kalauz és más szakmai kiadványok kiadója, egyben borversenyek, borbemutatók megvalósító szervezõje.
A Wine Professional alatt a szakma és a közönség változatos témájú, egy-másfél órás mesterkurzusokon szerezhet mélyebb ismereteket a csúcsminõségû borokról és ételekrõl, a legújabb irányzatokról.
A Villányi Franc mesterkurzusra a vásár elsõ napján került sor Miranda Beems holland borimportõr magyarországi borbemutatóját követõen. A mintegy harminc résztvevõ szakembert Kocsis András, Magyarország hágai nagykövete köszöntötte.
Ez a második év, hogy a Villányi borvidék bemutatkozik az amszterdami kiállításon, ráadásul mindkét évben kiemelten Villányi Franc-ok által. Tavaly Horkay András, a Országos Borszakértõ Bizottság elnöke, Romana Echensperger MW és Gyõrffy Zoltán, a Pécsi Borozó fõszerkesztõje prezentálta a borokat a holland publikumnak.
Idén a villányi borokat Jan van Lissum, a Wine Professional alapítója mutatta be, a borsor a 2016-os villányi Franc&Franc – Villány Invites Europe nemzetközi konferencia szakmai zsûrije által kiválasztott borokból állt, kiegészítve a Tiffán’s Pincészet és a Domaine Mondivin boraival. Ez utóbbi egyként részben Jan van Lissum érdekeltsége is, aki már a kilencvenes években lehetõséget látott a villányi cabernet franc-ban.
A holland szakértõ 3 csoportot alkotva mutatta be a Villányi Franc-okat. Elõször a testesebb, erõteljesebb barrique hordóhatást mutató borokról beszélt, majd a holland fogyasztók igényeinek leginkább megfelelõ, gyümölcsösebb borokról, végül a Villányi Franc legszebb, érett és csúcson lévõ nagyköveteivel örvendeztette meg az élénk érdeklõdést tanúsító közönséget.
A résztvevõk egy angol nyelvû kóstolófüzetet vihettek magukkal, benne egy rövid ismertetõvel a borokról, borászatokról, Villányról és a Villányi Franc-ról.
Hollandiában az utóbbi idõkben a bor népszerûsége egyre szélesebb körû, a borfogyasztás emelkedõben van, ráadásul jellemzõ a minõségi, akár magasabb árfekvésû borok iránti kereslet.
Ennek is köszönhetõen az elmúlt években számottevõen nõtt a Hollandiába irányuló magyar bor kivitele. A holland piac felfigyelt a magyar borokra, elismerik a borok minõségét. Az érdeklõdés a magyar borokat importáló cégek számában és a kivitel mennyiségében is megmutatkozik: már van kizárólag magyar borok importjára szakosodott holland cég. Hollandia fontos piaca a prémium magyar boroknak, így a Villányi Franc-nak is helye van ezen a területen.