Skip to content
Boraszat.hu

Boraszat.hu

Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)

  • Sajtókapcsolat / Press
Email EmailPhone PhoneFacebook FacebookInstagram Instagram
Boraszat.hu
Boraszat.hu
Borászati hírek 2002 óta (5000+cikk)
Hírek

Világszínvonalú kísérleteket végeznek Szekszárdon

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 94 millió forintos támogatásával 2012-ben induló projektrõl Mészáros Pál, a 80 hektáron gazdálkodó kft. tulajdonosa az MTI-nek elmondta: két kék és két fehér, a kórokozóknak ellenálló szõlõfajta szõlészeti-borászati értékeit vizsgálják egyenként fél hektáron.

Biobor

A várakozások szerint e fajtáknál még járványok idején sem kell védekezni peronoszpóra és lisztharmat ellen; a területen vegyszer- és mûtrágyamentes gazdálkodással termesztik majd az új fajtákat, amelyekbõl biobor is készül. Ez a Magyarországon ismert bioboroktól abban különbözik, hogy a szõlõmûvelésnél réz- és kéntartalmú készítményeket sem használnak fel – mondta a borász.

A kísérletet a Pécsi Tudományegyetem Szõlészeti és Borászati Intézete (SZBI) végzi; Kozma Pál, az intézet Szõlõnemesítési és Génmegõrzési Tanszékének vezetõje elmondta: az intézet rezisztencianemesítési programjában arra törekednek, hogy az immunitás szintû és tartós rezisztenciákat kombinálják a versenyképes minõséggel.

Nemesítés

Elmondta: az eddig elismert, a peronoszpórának és lisztharmatnak ellenálló fajták járványok idején kémiai növényvédelmet igényelnek. Az ellenálló képességért felelõs, különbözõ eredetû gének halmozásával megelõzhetõ, hogy a kórokozók újabb, agresszívebb változata áttörje az új fajták ellenálló képességét. A nemesítéshez szubtrópusi és kelet-ázsiai szõlõfajt, valamint az európai szõlõ egy közép-ázsiai fajtáját használják fel.

Világszínvonal

Az intézet kutatásai világviszonylatban is élen járnak; az SZBI munkatársai fedezték fel a Kismis vatkana nevû, üzbég szõlõfajta ellenálló képességét a lisztharmattal szemben, tisztázták öröklõdését, és elsõként használták fel a nemesítésben.

Az új fajták, amelyek a lisztharmat, a peronoszpóra mellett a szürkerothadással szemben is ellenállóak, illatban gazdag, finom savösszetételû, a hagyományos minõségi borszõlõfajtákra jellemzõ jegyeket mutatnak – mondta Kozma Pál.

A Pinot noir keresztezésébõl származó kék szõlõk esetében az ellenálló képesség mellett az volt a cél, hogy fûszeres, zamatban gazdag vörösborszõlõt állítsanak elõ – tette hozzá az SZBI tanszékvezetõje.

Forrás:
mno
http://mno.hu

Bejegyzés navigáció

Previous Previous
Magyar diák sikere a francia mezõgazdasági kiállításon
NextContinue
Marketing nélkül a magyar bor — minden jóra fordul?

©2002-2025. Boraszat.hu

Facebook Email Phone
Scroll to top
  • Sajtókapcsolat / Press