Vigyázzunk a mustgázzal!
A statisztikák szerint azokon, akik mustgáz-mérgezést szenvedtek, 50 százalékban már nem lehet segíteni, ezért például a mátrai borvidéken minden évben balesetvédelmi oktatást tartanak a szüret és a borkészítés elõtt, hogy a munkálatok biztonságban érjenek véget.
A szüret utáni harmadik és negyedik napon a legaktívabb a mustgázképzõdés. Ekkor az egyébként máskor szagtalan gáznak finom, édeskés illata is van. ha a levegõ mustgáztartalma eléri a 10 százalékot, akkor rosszulléttel, harminc százaléknál pedig már halállal kell számolni.
Megfelelõ szellõzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történõ elhelyezésével elkerülhetõ, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkezõ szén-dioxid. Egyszerûen megelõzhetõ a baj, könnyen ellenõrizhetõ, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Vannak olyan gázérzékelõk, amelyek jelzik a magas szén-dioxid-szintet, de elegendõ egy derékmagasságban tartott vagy a pince legalsó lépcsõjén elhelyezett meggyújtott gyertya is, hogy idõben észrevegyük, ha menekülni kell. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínûséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.
Ma már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a borászok a szabályok betartására, a megfelelõ ventilátor és szellõzõberendezés kialakítására – írja a heol.hu.
Forrás:
agrárszektor.hu
http://agrarszektor.hu