Veszélyben a szõlõtermés
A nagy területen termelõ neves borászoknak egy hektár szõlõ mûvelése mindennel együtt éves szinten, 4-500 ezer forintba kerül. A kisebb családi gazdaságok persze ennél jóval kevesebb összeget fordítanak e célra. Eddig talán a szõlõ volt az egyetlen gyümölcs, amiben nem tett kárt az esõs, viharos idõjárás, de most már jól jönne a tartós felmelegedés.
Országh Zoltán, szõlõ-és bortermelõ:
– Ezek a legfogékonyabbak a betegségre, mert elég intenzív növekedése van neki és tíz nap alatt tud ekkorát nõni.
Mutatja egy balatonboglári borász. A rengeteg esõt elnyelõ föld ugyanis párát bocsát ki, ez pedig a szõlõ nagy ellensége.
Országh Zoltán:
– Ez a pára a napközbeni meleg hatására olyan optimális feltételeket tud a gombáknak teremteni, amivel egy olyan kemény védekezést kell végrehajtanunk, ami a védekezés szempontjából nem csak a levél felületén, de a pórusán keresztül belülrõl is tudják védeni a gombákkal szemben.
Hazánkban 3-3,5 millió hektoliter bor készül évente, ez akár egymillió hektóval is kevesebb lehet, ha visszatér a rossz idõ. A szõlõszemek ugyan még csak most kezdenek érni, de nem árt az óvatosság. A boglári borvidéken mindenesetre már megkezdték a permetezést.
Országh Zoltán:
– Én azt tudom javasolni mindenkinek, hogy legyen résen, mindennap menjen ki a szõlõbe nézze meg, és nem napközben kell kimenni vagy késõ este vagy pedig kora hajnalban és akkor meglátja, hogy mik azok a feltételek ami ellen kell védekezni.
Országh Zoltán eddig nem volt híve a vegyszeres szõlõkezelésnek, mint mondta próbálta kivédeni. Évente 300 hektoliter bort termel, ha most nem permetez elég intenzíven, akkor ennek a 10 %-át teszi kockára.
Forrás:
Somogy Televízió
http://www.somogytv.hu