Változtatnak a bikavér összetételén
A hegyközségi tanács által kezdeményezett módosítás – melyet már elfogadott a földmûvelésügyi miniszter – szerint a borfajtának a korábbi 35 helyett legalább 45 százalék kékfrankost, és változatlanul 5 százalék kadarkát kell tartalmaznia; a cabernet és merlot aránya nem lehet több 40 százaléknál, tíz százalékban pedig további 13, a borvidéken telepíthetõ szõlõfajtát használhatnak a borászok. A prémium bikavérnél az egytizednyi rész csak Syrah lehet.
Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidék elnöke szerint egységesebb lesz az alap- és prémium bikavér, ha mindkettõnek legalább ötvenszázaléknyi kékfrankost és kadarkát kell tartalmaznia. Ez a bikavér ezentúl nem fog jobban különbözni az egritõl. Az egri borvidéken az idei évtõl három kategóriában szintén legalább négy fajta házasításával készülhet ez a típus, amelyben a kékfrankos arányának kell legnagyobbnak lennie. A jövõben a Tolna és Baranya megyei borvidéki településeken is dolgozhatnak fel szekszárdi szõlõt, a két megyében korábban ez csak hét Tolna megyei településen, illetve a baranyai Mecseknádasdon történhetett.
Forrás:
magyar idõk
http://magyaridok.hu