Vakok készítettek bort
La Rioja vidéke egyébként is méltán világhírû kiváló borairól, ám most egy egészen különleges nedû is napvilágot látott a spanyol szõlõtermõ vidéken. A hagyományos ipari termelésben vegyi elemzéseknek vetik alá a borokat, hogy elkerüljék a problémákat. Ám a riojai egyetem Borászati Karán már három éve folyik a vakok képzése Antonio Tomás Palacios vezetésével, melynek segítségével képesekké válnak az intuitív borkóstolásra.
Így lehetõvé válik az ital tulajdonságainak módosítása még a kémiai elemzés elõtt. A vakok megtanulják megelõzni a gondokat, amely egy bornál felléphet, támogatni az aromáját és a struktúráját a jellemzõ paraméterek kizárólag érzékszervi felismerésével. Munkálkodnak az erjesztés hõfokán, a levegõztetés mértékén, a gyümölcshéj és a magok áztatási idején, a seprõ minõségének értékelésén, és hordótípus kiválasztásán.
Gonzalo Gonzalo borász egy egész kísérleti pincészetet létrehozott, ahol csak világtalan borkóstolók dolgoznak, a címkéken pedig Braille-írással is feltüntetik a nedû jellemzõit. A www.lazaruswine.com oldalon bárki megtekintheti, sõt meg is vásárolhatja termékeiket.
Forrás:
Hírszerzõ
http://www.hirszerzo.hu